YTV:n hallitus päätti eilen alkaa suunnittelemaan jätteiden polttolaitosta. Hankkeelle etsitään yhteistyökumppani, joka on valmis hyödyntämään syntyvän lämpöenergian kaukolämpönä. Kumppani voi olla Fortum, Vantaan energia tai joku muu ja se ratkaisee myös laitoksen sijainnin.
Ämmässuo on yksi vaihtoehto. Osallistuin viikolla alueen asemakaavasta järjestettyyn viranomaisneuvotteluun kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajan roolissa. Siellä yksiselitteisesti todettiin, ettei valmisteilla olevaa asemakaavaa nyt voi muuttaa sellaiseksi, että se sallisi jätteenpolttolaitoksen rakentamisen. Jos se päätetään sijoittaa Espooseen, edellyttää se uuden YVA:n, yleiskaavan ja asemakaavan tarkistamisen. Kaikki prosesseja, jotka voivat edetä päällekkäin, mutta avoimesti ja vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa.
Suomen luonnonsuojeluliitto näkyi jo viikolla ottaneen kielteisen kannan hankkeelle. Liitto jatkaa johdonmukaisesti omalla linjallaan. On hienoa, että jotkut vielä toimivat korkean periaatteellisella tasolla, mutta olisiko heille ollut kovasti vahingollista antautua analyyttiseen keskusteluun asiasta? Olisiko liiton pitänyt kuitenkin odottaa ympäristövaikutusten arviointiprosessin valmistumista?
Itse olen lukenut, että maissa, joissa poltetaan jätteitä, on myös jätteiden kierrätys ja hyödyntäminen yleisempää kuin muualla tai esim. Suomessa. Jätelain periaatteita on siis mahdollista noudattaa, vaikka polttolaitos tuleekin. Minusta se on olennaista ja realistina ajattelen, että jätteen (jota kuitenkin syntyy) hyödyntäminen energiana on järkevämpää kuin sen läjittäminen kaatopaikalle.
Nämä ovat kuitenkin tilanteita, jolloin miettii mille järjestölle on järkevää maksaa jäsenmaksua ja mille ei. En ole enää vuosiin ollut aktiivinen Espoon ympäristöyhdistyksessä, mutta ehkä kuitenkin jatkan sen tukemista.
Se on metro!
Espoon demarit ottivat kantaa metron puolesta. Demareiden mielestä on viimein tehdä päätös metron rakentamisesta, kun Uudenmaan ympäristökeskuksen lausunto raide-YVAsta valmistuu. Samalla pitää myös käynnistää jatkosuunnittelu ja jatko-YVA Matinkylästä Espoonlahteen.
Kannanotto ei ole yllätys, sillä olemme useissa vaaleissa liputtaneet selkeästi metron puolesta, eikä kantaa ole selvitysten myötä tarvinnut muuttaa. Metropäätös ei tuo paineita muuttaa nyt valmistelussa olevaa Etelä-Espoon yleiskaavaa, mutta se lisää alueen kiinnostavuutta
rakentajien silmissä ja samalla lisää kaupunkirakenteen eheytymisen todennäköisyyttä.
Metro on luotettava kulkumuoto, mitä ei YVA:ssa oltu huomioitu, kun siinä laskettiin teoreettisia matka-aikoja. Se on myös tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu. Metro täydentää koko pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmää parhaiten. Siinä joitain perusteluita, miksi myös itse olen samalla kannalla.
Toisin ajattelemisen ihanuus
Kävin tänään sisustusneuvojalla ja olen todella tyytyväinen. Suunnitelmamme muuttuivat ja paranivat selvästi, kun sain ulkopuolisen kanssa keskustella. Kun olen kohta vuoden katsellut pohjakuvia, olin jo ehtinyt jämähtää tiettyihin kuvioihin, joista irtautuminen oli hienoa.
Tämä kokemus kannattaa muistaa muussakin elämässä…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti