sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Ihana talvi ja Espoon kaikki asiat

Kalenterin mukaan lauantaina alkoi kevät ja sunnuntaina tulikin oikea talvi. Olipa ihanaa nähdä kerrankin pihan kaikki lapset lumileikeissä. Lapset laskivat mäkeä, hiihtivät ja lumesta syntyi tunneli ja dinosaurus. Samalla pihan aikuiset pohtivat mahtaako tätä iloa kestää muutaman tunnin vain pari päivää. Toivomme jälkimmäistä.

Dinosaurus syntyi pihalle Väinön ja Petrin yhteistyönä. Nuo kauan sitten eläneet hirmuliskot ovat pojan mielessä yötä päivää. Hän on pohtinut sitä, koska ne elivät, selvittänyt mistä me niistä tiedämme ja kuinka erilaisia liskoja maapallolla on oikein ollut.

Joku aika sitten päiväkodissa oli keskusteltu lasten kanssa ikävästä. Elsa ja moni muu lapsi kertoi kaipaavansa päivän aika vanhempiaan. Kun oli tullut Väinön vuoro kertoa, oli hän todennut ikävöivänsä sukupuuttoon kuolleita dinosauruksia. Poika kuulemma herättää aivan omanlaisia keskustelunaiheita ryhmässä ;)

Torstaina oli postilaatikkoon tungettu kolme isoa ja paksua kirjekuorellista paperia. Siinä oli maanantain kaupunginhallituksen esityslista liitteineen. On siinä ollut luettavaa! Näyttää olevan täysin mahdotonta rytmittää asioiden käsittelyä siedettäväksi. Se on demokratian kannalta hyvin kyseenalaista.

Listalla on kaikkiaan 25 asiaa, joista osa tämän valtuustokauden tärkeimpiä, joita pitäisi oikeasti vielä voida pohtia ja puhua. Ainakin asioiden vaikutuksista ja jatkotoimenpiteista pitää keskustella. Saa nähdä kuinka se onnistuu.

Tässä osa asioista, joita pitäisi maanantaina saada hyviä päätöksiä aikaiseksi:
- pääkaupunkiseudun yhteistyössä syntyneet raportit mm. seutuyhteistyöstä, omistajapolitiikasta, MAL-asioista sekä joukkoliikenteen järjestämisestä
- valtion ja seudun kuntien välinen sopimus asunto- ja tonttitarjonnan lisäämiseksi (millä keinoin Espoo selviää siitä?)
- pääkaupunkiseudun ilmastostrategia
- Etelä-Espoon yleiskaava
- Histan osayleiskaava
- Leppävaaran urheilupuiston asemakaavan muutos, joka mahdollistaisi hiihtoputken toteuttamisen alueelle (asiasta on tullut paljon palautetta)

Ilmastostrategia ja siihen sitoutuminen on todella tärkeä kokonaisuus, johon valtuustossakin on syytä paneutua huolella. Samalla moni noista listalla olevista asioista eittämättä liittyy vaikuttaa siihen. Miten esim. Histan suunnitelmissa luodaan edellytyksiä joukkoliikenteellä kulkemiseen? Onko rantaradan varrella olevat mahdollisuudet kartoitettu riittävällä tavalla, vai onko siellä vielä mahdollisuuksia, joita ei ole huomattu.

Listan asioiden lisäksi itselläni on vielä esitys ylimääräiseksi asiaksi, joka koskee tulevien pienten koululaisten tuen tarvetta ja avun saamisessa ilmenneitä alueellisia eroja. Toivon, että siitäkin asiasta edes muutaman sanan saatamme kokouksessa vaihtaa.

Ei kommentteja: