keskiviikkona, maaliskuuta 05, 2008

Demokratian monet konstit

Tänään oli viimeinen päivä pistää äänestylippu postiin HOK-Elannon edustajistovaaleissa. Oma lippuni meni jo aikaa sitten, mutta harmikseni en ehtinyt äänestää netissä, joka olisi ollut näissä vaaleissa mahdollista. Se olisi ollut minulle ensimmäinen nettiäänestys ja olisin halunnut kokea sen! Kannatan sähköisen äänestämisen mahdollistamissa kaikissa vaaleissa.

Ymmärrän kritiikin, joka sähköiseen äänestämiseen liitetään. Voi olla, että joku äänestäisi siten, että joku vieressä vaikuttaisi asiaan liiaksi. Kaikissa järjestelmissä on aukkoja ja ongelmia. Tässä nykyisessä yksi suurimmista pulmista on äänestysinnon jatkuva lasku ja siihen pitäisi minusta vaikuttaa kaikin keinoin. Mitä helpompaa sitä varmemmin yhä useampi äänestäisi. Jos äänestää voisi omalla koneella, ei voisi ainakaan vedota kiireeseen, sateeseen tai sopimattomiin vaatteisiin.

HOK-Elannon vaalien nettiäänestys osoittaa rohkeutta. Samaa voisi kokeilla myös SDP:ssä. Jäsenäänestys puheenjohtajasta olisi luontevaa viedä nettiin, eikä pelkästään työväentalojen uurnille. Samoin järjestelmää tulisi kehittää siten, että joistain olennaisista asioista voisivat kaikki jäsenet ottaa kantaa. Asioista äänestäminen edellyttäisi tosin huolellista valmistelua ja harkittuja vaihtoehtoja. Se edellyttäisi kovaa työtä, joka tuottaisi varmasti myös tulosta: tekisi puolueesta kiinnostavan ja uskottavan vaikuttamisen paikan.

Demokratian vahvistaminen vaatii muutakin kuin äänestysaktiivisuuden nostoa. Kansalaisia tulee houkutella vaikuttamaan asioihin silloin, kun niitä valmistellaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumisjärjestelmä tarjoaa todellisia vaikuttamisen mahdollisuuksia tulevaisuuden kunnan ja asuinympäristöjen suunnitteluun. Muilla hallinnonaloilla ei vastaavaa ole. Miksiköhän?

Tulevaisuuden kansalaisyhteiskuntaa rakennetaan tänään päiväkodeissa ja kouluissa. Niiden tavoitteina on lasten kasvattaminen aktiiviseen kansalaisuuteen ja kyllä se tehtävä meille vanhemmillekin kuuluu.

Pari kuukautta sitten oli liikuttavaa kohdata lapsen usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa, kun päiväkotimatkallamme käynnistyi rakennustyömaa (kuvassa). Väinö ajatteli, että jos hän menee kertomaan rakennustyömiehille, kuinka tärkeitä alueen puut ovat, ne ilman muuta säilytetään. Oli kurjaa kertoa, että se oli jo myöhäistä ja itkuhan siitä tuli. Lapsille pitää antaa myös toisenlaisia kokemuksia.

Omassa päiväkodissamme on juhlittu ja tutkittu Espanjaa koko talven ajan, koska lapset ovat olleet siitä kiinnostuneita. Viime viikolla Espanja-juhlassa oli formulakisat ja helleasut. Sen jälkeen meillä kotona on ollut pelkkää Espanjaa aamulla ja illalla. Olemme oppineet, että Espanjassa on aina lämmintä ja laulu soi. Se on pieni osoitus siitä, kuinka päivähoidossa lasten kuunteleminen tuottaa paljon iloa.

Pienistä kokemuksista kasvaa vahva tunne: usko ja kyky vaikuttamiseen, halu toimia aktiivisesti.

Ei kommentteja: