sunnuntaina, kesäkuuta 18, 2006

Pähkäiltävää Hollannista

Olin loppuviikosta kaupunginhallituksen matkalla Amsterdamissa. Reissu kesti kolme päivää ja ohjelma oli tiivis. Tutustuimme jätteenpolttolaitokseen, uuden asuin- ja työpaikka-alueen suunnitteluun, joukkoliikennejärjestelmään ja sairaalarakentamiseen. Ohjelma oli suunniteltu juuri siten, että saimme nähdä, miten niitä asioita, joita olemme itse Espoossa ratkaisemassa, on muualla tehty.

Keskustelimme Espoon asioista lakkaamatta. Esillä oli tietysti jätteenkäsittelyn tulevaisuus ja polttolaitoksen aikataulu, kun kannatusta sille löytyi aikalailla. Raideratkaisun suhteen tuli ainakin selväksi se, että ns. kombimalli, jossa samoilla raiteilla kulkee sekä metro että pikaratikka on vaikea toteuttaa. Ongelmia Amsterdamissa oli sen suhteen kylliksi vakuuttamaan ainakin minut siitä. (Se on metro, kuten olen jo niin monta kertaa sanonut.)

Vuosia olen kritisoinut jatkuvia julkisen liikenteen lippujen hintojen korotuksia. Näissä keskusteluissa minulle on vakuuteltu, että jokaisen korotuksen jälkeenkin pääkaupunkiseudun taksat ovat edelleen edullisia verrattuna muihin suuralueisiin. Amsterdamissa lippu maksoi 1,6 euroa, eikä meillä sillä hinnalla pääse minnekään. Sitä sietää miettiä. Siellä joukkoliikenteen käyttö onkin kasvussa, eikä vain lippujen hintojen vuoksi, vaan myös tolkuttomien ruuhkien, joista saimme myös kokemuksia.

Pari arkkitehtia esitelmöi meille siitä, millainen hyvä sairaala on. On totta, etteivät meidän sairaalat ole kovin houkuttelevia ja niistä tekee mieli mahdollisimman pian pois. Sairaalat on suunniteltu täyteen käytäviä, joita pitkin potilaat kulkevat paikasta toiseen ja huoneet ovat tylsiä. Saimme nähdä, että sairaalan voi suunnitella toisellakin tavoin ja se voi olla viihtyisä. Miljööllä on myös vaikutusta potilaisiin.

Puolarmetsän tulevaisuus on iso kysymys, johon palaamme syksyllä ja toivottavasti teemme sellaisia ratkaisuja, jotka johtavat nopeasti rakentamiseen. Vanhusten hoitoon tarvitaan erilaisia hoitopaikkoja (mm. kuntousta ja geriatrinen osaamiskeskus, hoivakoteja ja vuodeosastopaikkoja) ja ne voivat olla eri paikoissa. Oli ratkaisu ja kokonaisuus mikä tahansa, olen itse sitä mieltä, että sairaalat pitää rakentaa kunnan itse, eikä niitä pidä toteuttaa ppp-hankkeena.

Pariin eri otteeseen kokoonnuimme vielä keskustelemaan ajankohtaisista asioista mm. ensi vuoden kehyksestä ja pääkaupunkiseudun yhteistyöhankkeiden tilanteesta. Ja myös Puolarmetsästä. Esillä oli myös Espoon keskuksen kehittäminen, joka toivoakseni etenee syksyllä uusin harppauksin.

Lauantaina meillä olisi ollut enemmän vapaata, mutta osa meistä päätti mennä tutkimaan kaupunkisuunnittelun tuloksia. Kävelimme saarella, joka on jossain vaiheessa on ollut arkkitehtien yleinen vaelluskohde. Nyt se ei tuntunut niin innostavalta, vaikka toki hollantilaiset ovat selvästi rohkeampia kuin me kaikessa rakentamisessa. Myös vesi puhututti. Ajatella, että Hollannissa voidaan rakentaa maan alle pysäköintiluolia, vaikka he asuvat meren pinnan alapuolella, mutta meillä paikoitus halutaan edelleen sijoittaa usen pihoille ja parhaaseen mahdolliseen paikkaan.

Lauantain tutkimusretkeen kului niin paljon aikaa, että minulle jäi lopulta ostosten tekemiseen aikaa puoli tuntia. Löysin kuitenkin koko perheelle jalkapalloaiheiset paidat ja ne päällä me tulemme seuraamaan käynnissä olevia MM-kisoja. Tiistaina on vielä kaupunginhallitus ja sitten voin rauhassa keskittyä kesään ja kisoihin.

Tämän matkan antiin, josta tässä oli vain raapaisu, palaamme vielä moneen kertaan. Mielenkiintoinen reissu, joka kannatti tehdä!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»