torstaina, syyskuuta 27, 2007

Opetuksen tulevaisuudennäkymiä

Olin viikolla opetuslautakunnan kokouksessa, jossa olen kaupunginhallituksen edustajana. Kokous oli vuoden tärkeimpiä, sillä esillä oli ensi vuoden talousarvio, stratagia ja koulurakentaminen.

Lautakunta päätti lisätä määrärahoja esitystä enemmän tuntikehykseen eli enemmän aikaa oppilaiden opettamiseen. Päätös oli perusteltu ja sillä on tarkoitus purkaa aiemmin tehtyjä säästöjä. Katsotaan, miten esitys saa tukea syksyn talousarvioneuvotteluissa.

Lautakunta päätti myös panostaa enemmän läksykerhoihin ja hieman vähemmän tietotekniikkaan. Tietokoneita toki kouluille hankintaan suunniteltu määrä, mutta hidastetaan hieman opetustilojen varustamista uudenlaisella esitystekniikalla, joka koostuu työasemasta, dataprojektorista, dokumenttikamerasta ja interaktiivisesta valkotaulusta.

Tuokin linjaus tuntui hyvältä, sillä esim. meidän alueella on paljon maahanmuuttajalapsia, jotka hyötyvät läksykerhotoiminnasta. Ymmärrän toki senkin, että tietotekniikan kehittäminen mahdollistaa pedagogiikan kehittämisen ja on myös rekrytointivaltti, joten tärkeää sekin on.

Lisäksi talousarviossa oli hyviä esityksiä oppilashuoltoon, avustajatoimintaan ja maahanmuuttajalasten opetukseen. Avustajatilanteesta tulee selvitys seuraavaan lautakuntaan. Tarkoitus on miettiä, kuinka avustajien työsuhteita voisi kehittää niin, että yhä useammalla olisi vakinainen työsuhde ja palkkakin kelvollinen.

Esillä oli taas Jalavapuiston koulun parakkien tulevaisuus. Virkamiehethän esittivät, että parakit siirretään pois, vaikka kouluun olisi juuri nyt tulossa poikkeuksellisen suuri ikäluokka. Esitys olisi tarkoittanut pienille koululaisille pidempiä koulumatkoja. Lautakunta päätti pitää toisen parakin paikallaan kunnes Kirkkojärven koulu vuonna 2010 valmistuu, jonka jälkeen alueen kouluverkkoa arvioidaan uudelleen.

Se oli hyvä päätös, eikä johda jokavuotiseen juupas-eipäs asetelmaan ja antaa myös mahdollisuuden seurata, kuinka alueen merkittävät asuntorakentamishankkeet lähtevät käyntiin ja mikä on niiden vaikutus oppilasmääriin. Espoon keskus on jo nyt Espoon lapsirikkain alue, eikä Kulovalkean, Suviniityn ja Kaupunginkallion uudet asuntoalueet ainakaan vähennä lapsien määrä alueellamme.

Kirkkojärven koulua on käytetty esimerkkinä, kun on puhuttu investointisuunnitelman tarkistamisen tarpeesta kustannustason nousun vuoksi. Olin iloinen lukiessani, että koululle on myönnetty jo valtionapua tälle vuodelle sillä ehdolla, että rakentaminen käynnistyy 2008, joten rakentamisen siirtäminen ei ole mahdollista. Vanha kouluhan on jo nyt tyhjänä, koska sen purkaminen alkaa nyt syksyllä. Uusi rakennus valmistuu vuonna 2010.

Ei kommentteja: