torstaina, marraskuuta 16, 2006

Tavoitteita ensi vuodelle

Kaupunginjohtaja on talousarvioesityksensä antanut ja toki täytyy tunnustaa, että se on aika lupaava. Henkilöstötarpeisiin on tulossa parannuksia ja investointisuunnitelma on mittava.

Viime viikonloppuna me demarit kokoonnuimme pohtimaan omia parannusesityksiämme ja muutoksiamme esitykseen. Maanantaina valtuusto antoi oman evästyksensä neuvottelijoille, jotka parhaillaan asiaa käsittelevät.

Vaikka lähtötilanne onkin hyvä, korjattavaakin on. Ja on esityksessä hämmästeltävääkin: en ole vielä saanut selvyyttä siihen, kuinka kaupunginjohtaja voi esittää enemmän varoja sosiaali- ja terveystoimeen kuin lautakunta ja samalla hän on poistanut joitain erittäin tärkeitä lautakunnan esityksiä. Jonnekin on siis tullut lisää, mutta ainakaan minä en vielä tiedä minne.

Itse olen erityisen tyytyväinen tavoitteisiimme, jotka liittyivät asumiseen, kotipalveluun ja Espoon keskukseen:

- Espossa tarvitaan erilaisia asuntoja erilaisille ihmisille erilaisiin elämäntilanteisiin, siksi asumisen tavoitteita pitää konkretisoida. Niinpä esitämme, että Espoo rakentaa ensi vuonna vähintään 300 vuokra-asuntoa, joista suurimman osan tulee olla pieniä, koska niistä on suurin pula. Ja samalla esitämme, että ensi vuonna kaupunki luovuttaa vähintään 150 tonttia omatoimirakentajille.

- Lapsiperheille pitää tarjota kotipalvelua, eikä vain palveluseteleitä. Olen itsekin tehnyt valtuustoaloitteen kotipalvelutoiminnan käynnistämisestä, koska olen nähnyt kuinka suuri tarve sille pienten lasten ja vammaisten lasten perheissä on. Vastaus valtuustoaloitteeseen oli surkea, sillä siinä puhuttiin lähestulkoon vain perhetyöstä, joka on aivan eri asia. Kotipalvelu on konkreettista auttamista, se on toisten puolesta tekemistä. Se on lasten hoitoa ja kodin siivousta tilanteissa, joissa vanhemmat eivät jostain syystä jaksa tai kykene hetkellisesti sitä itse tekemään. Syy voi olla sairastuminen tai muu perhettä kohdannut kriisi. Perhetyö taas on yhdessä tekemistä. Se on neuvontaa ja ohjausta sekä vanhemmuuden arviointia ja tukemista.

- Espoon keskuksen kannalta investointisuunnitelma kaipaa viilausta ja täydennystä. Ensinnäkin Ymmerstan päiväkoti pitäisi toteuttaa mahdollisimman pian, eikä vasta vuonna 2011. Alueen päivähoitotilanne on selvästi vaikeutunut, kun alueelle on rakennettu lisää ja tänne on muuttanut päiväkoti-ikäisiä lapsia. Päiväkoti on asemakaavassa ja muutkin teknisen valmiudet sen aikaistamiselle on olemassa.

Perheiden talon ovien pitäisi aueta Terveystalo Samarian vieressä vuonna 2012, joten sen suunnnittelu pitäisi aloittaa viimeistään jo vuonna 2008. Taloon on tarkoitus koota perheitä ja lapsia palvelevia toimintoja, kuten perhenevola, lasten neuvola, lastensuojelu, velkaneuvonta.

Espoon keskuksen urheilupuistossa käy satoja tyttöjä ja poikia pelaamassa ja hyvä onkin pelata hienolla tekonurmella, mutta pissalla pitääkin sitten käydä pusikossa, kun kentän laidalta puuttuu pukukopit. Määräraha ei ole kovin suuri, mikä tähän tarvitaan ja toivon todella, että kukkaron nyörit sille heltyvät talousarvioneuvotteluissa.

Ja kun näiden lisäksi saamme Puolarmetsän sairaalan etenemään kaupungin omana tuotantona niin alkaisi talousarvio ensi vuodelle näyttää aikalailla paremmalta. Ensi viikon maanantaina meillä on neuvottelu, missä pohdimme näyttääkö neuvottelutulos sellaiselta, että sitä voisi ryhmälle suositella hyväksyttäväksi. Tällä välin annamme neuvottelijoille neuvottelurauhan.

Ei kommentteja: