keskiviikkona, elokuuta 19, 2009

Isoja asioita heti aluksi

Palailen arkeen vaiheittain, kuten lähdin lomallekin. Olin yli kolme viikkoa maalla ja aikalailla erossa kaikesta vakavasta ellei oteta lukuun puutarhaunelmiani, jotka sielläkin veivät minut mukanaan. Niistä enemmän tila-blogissamme jossain vaiheessa.

Tiistaina jännitin oikeasti koulun alkamista ensimmäisen kerran elämässäni, kun saatoin pienen poikamme kouluun. Näin sekä lapsen että koko perheemme elämä muuttuu aikatavalla emmekä vielä oikein edes tiedä mitä se tarkoittaa. Onneksi olen voinut keskustella henkilökunnan kanssa ja myös muiden vanhempien kanssa, jotka ovat kokeneet saman. Kiitos sen, on oloni nyt karvan verran rauhoittuneempi.

Politiikan asialista on alusta alkaen ollut painava. Maanantain valtuustossa oli lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma käsiteltävänä. Siihen oli kerätty merkittävää tieto espoolaisten lasten elämästä ja siitä, kuinka paljon lasten palveluista puuttuu osaavia ihmisiä, jotta heitä perheineen voitaisiin auttaa riittävän ajoissa. Neuvolassa, kouluterveydehuollossa, perheneuvoloissa ja muualla on työntekijävajetta samaan aikaan kun lasten ja nuorten tuen tarve kasvaa.

Viikon alusta alkaen on käyty neuvotteluja ensi vuoden talousarvion suuntaviivoista. Espoon taloudellisessa tilanteessa ei valoa näy ja olenkin iloinen, että ryhmien välillä syntyi sopimus siitä, että käytämme kaikkia mahdollisia keinoja selvitäksemme. Valitettavasti ensi vuonna ei ole jaettavana kuin niukkuutta siitä huolimatta, että veroja korotetaan (0,25 %), rahastoja puretaan aiempia suunnitelmia enemmän ja lainaa otetaan reippaasti.
- On hienoa, että lähes kaikki ryhmät ovat mukana sopimuksessa. Se kertoo tahdosta etsiä ratkaisuja yhdessä vaikeina aikoina. Se on vastuunkantoa. Ei varsinaisen talousarvion tekeminen helppoa tule olemaan, mutta nyt lähtökohdat sen laatimiseen ovat paremmat kuin osasin uskoa kotiin palatessani.

Veronkorotuksen tuotto käytetään sosiaali- ja opetustoimen menoihin. Se ei tarkoita, ettemmekö silti joutusi säästämään ja tehostamaan eli tekemään asioita järkevämmin tulevaisuudessa. On vain niin, että muutokset vievät aikansa ennen kuin säästö niiden kautta tulee. Näin rakennamme siltaa muutoksen tueksi, jotta kuntalaiset saavat tarvitsemansa palvelut ja huolehdimme lapsistamme ja nuoristamme nyt, kun he tukea tarvitsevat.


***

Olen myös ehtinyt pohtia, millainen tulevaisuuden Histan tulisi olla, jotta se olisi kestävän kehityksen airut - jotta Histaan muuttaminen olisi samalla ympäristöteko. Alueelle tulisi luoda oma imago ja omanlaisensa vetovoimatekijät, mutta kuinka niitä voisi sanoittaa yleiskaavassa?

Raide ja kevyt liikenne ovat ehdottomia edellytyksiä, mutta asumisen kehittämistä tulisi voida ohjata uuteen suuntaan. Tätä ajatusta tukee Helsingin kaupungin kannanotto nykyrakentamisesta. On hyvä, että edes joku uskaltaa haastaa rakennusliikkeet, jotka eivät liiemmin ole panostaneet tuotekehittelyyn.

On mielenkiintoista, että Suomessa on nyt kaksi passiivitaloa kun niitä Saksassa on 12 000. Siellä on kunta, joka on päättänyt, että 2011 alkaen kaiken rakentamisen on oltava passiivitasoa. Myös meillä on mahdollisuus ohjata, vaatia ja luoda edellytyksiä, että rakentamisessakin viimein ryhdytään oikeasti säästämään energiaa. Sillä on oikeasti merkitystä, sillä liikenteen ohella rakennukset ovat todella merkittävä energian kuluttaja ja sitä kautta päästöjen aiheuttaja.

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää meiltä kaikilta uutta ajattelua ja ideoita.


*

6 kommenttia:

sirpa kirjoitti...

Miksi kuitenkin lapset ja nuoret ovat aina ensimmäisenä leikkauslistoilla? Itse olin kyllä ainakin todella pettynyt kaupungin päätökseen olla ottamatta puistoruokailua tänä kesänä ja uima-allastakaan ei käytetty Suvelan puistossa. Oli lapsille aika iso pettymys.

Vaikea uskoa, että yksi uima-allas nyt niin suuria säästöjä todellisuudessa toisi, etteikö muka mistään espoon budjetissa olisi ihan samaa summaa säästetty muualla. Olisiko lasten ja nuorten hyviin vointia voitu miettiä jo ennen kesää kun näitä päätöksiä on tehty?

Tuntuu minusta aika karulta viedä säästösyistä lapsilta ne pienetkin ilot, kuten uima-allas lähipuistosta. Sitten saadaan taas ihmetellä myöhemmin, että miksi lasten ja nuorten mielenterveysongelmat vain kasvavat kasvamistaan. Ehkäpä siksi kun laman aikana säästetään aina väärässä paikassa.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Ekaks on tietty pakko todeta, että minä ja meidän ryhmä emme olleet kevään säästöpäätöksen takana. Näimme, että niin isot säästöt eivät ole suunnitelmallisesti mahdollisia.

Enemmistö oli toista mieltä ja sen vuoksi sosiaali- ja terveyslautakunta joutui nipistämään sieltä, mistä se oli mahdollista. Asukaspuistoilla ei valitettavasti ole lain suojaa, joten siksi ruokailut leikattiin, mistä itsekin olin pahoillani. Tuon altaan kohtalosta sen sijaan en tiedä: olisiko ollut liikaa ilkivaltaa?

Itse toivon, että ensinnäkin vaikka päivähoito opetustoimeen siirtyy niin asukaspuisto- ja avoin päiväkotitoiminta säilyy ja kehittyy Espoossa. Ja toiseksi, että saamme puistoruokailun takaisin, kun ajat paranevat. Pidän sitä tärkeänä kesäarjen tukena pienten lasten ja koululaisten perheille.

Pitää uskoa tulevaisuuteen!

Suvi kirjoitti...

Me Kilossa asuvat kotiäidit olemme huolissamme avoimen päiväkodin tulevaisuudesta alueellamme. Tällä hetkellä ihan ymmärrettävästä syystä on avoin päiväkotimme kiinni (eli päiväkodin tiloja tarvittiin myöhässä valmistuvan päiväkodin lapsiryhmille) mutta pelkäämme, että "säästö" syistä sitä avointa päiväkotia ei enää aukaista. Haluamme tuoda jo hyvissä ajoin esille huolemme ja toiveemme, että avoimiin päiväkoteihin ei koskettaisi säästöihin vedoten (ei Kilossa eikä muuallakaan Espoossa).

Monet äidit ovat kertoneet lykänneensä töihin lähtöä juuri siitä syystä, että on avoin päiväkoti toimintaa lähistöllä ja näin ollen äidit saavat pienen lepo hetken päiväänsä ja juttu seuraa kahvikupin ääreen.

Joten olethan niin ystävällinen ja rauhoitat meidän huolestuneiden äitien mieltä kertomalla, että huolemme avoimien suhteen on aivan turha ja että Kilon avoin päiväkoti aukeaa viimeistään vuoden vaihteessa. Kiittäen Kilon äitien puolesta,

Suvi

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Viime keväänä valtuusto päätti aloitteestani, että avoimien päiväkotien, kerhotoiminnan ja asukaspuistojen toiminta turvataan, kun päivähoito siirtyy opetustoimeen. Olin jo silloin huolissani noista toiminnoista, koska ne eivät ole opetustoimelle tuttuja eivätkä myöskään millään tavoin lakisääteisiä.

Yritän selvittää toteutuuko tämä päätös myös Kilossa. Itse ajattelen, että nyt kun yhteisymmärryksessä olemme nipistämässä Espoo-lisästä ei voi samaan aikaan vähentää palveluita, jotka nimenomaan tukekavat lasten kotona hoitamista.

Valmistelijat ovat Espoo-lisän säästöesityksen yhteydessä arvioineet, että sen johdosta osa perheistä luopuu päivähoitopaikoista. Näin syntyisi väljyyttä päivähoitoon ja myös mahdollisuus säilyttää avoimet päiväkodit, joiden tiloja on joissakin paikoin jouduttu ottamaan päivähoidon käyttöön, kun kysyntä on kasvanut hurjasti.

Kehoitan teitä äitejä olemaan myös aktiivisia asian puolesta, sillä yhteistyöllä asioihin voi vaikuttaa parhaiten.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Olen nyt selvittänyt asiaa ja saanut tiedon, että kun Kilonpuiston päiväkodin toiminta saadaan käyntiin avautuu Kilossa uudelleen avoin päiväkoti ja harkinnassa on myös kerhotoiminnan käynnistäminen, koska kysyntää on paljon.

Sain sellaisen käsityksen, että näiden palveluiden tarjontaa harkitaan tällä hetkellä tiukasti ja niitä perustetaan ja pidetään yllä alueilla, joilla on kysyntää.

Tässä taloudellisessa tilanteessa kaikissa päivähoidon palveluissakin tulevaisuus näyttää niukalta ja edellyttää tasapainoilua. Omalta osaltani teen työtä sen eteen, ettei avoimen päivähoidon palveluita ajeta lyhytnäköisesti alas.

Suvi kirjoitti...

Kiitoksia selvittelystä, Jaana. Olen iloinen kuullessani, että avoin toimita palaa takaisin Kiloon kunhan uusi päiväkoti valmistuu, joka toivonmukaan tapahtuu pian. Meidän Kilon äitien huolena on ollut, että tapahtuu sama kuin Järvenperällä jossa kuulemma avoin on ollut kaksi vuotta toistaiseksi kiinni. Huh! Ressukoiden lähin avoin päiväkoti sijaitsee Juvanpuistossa minne on hurja matka. Mutta ehkä tämä on johtunut siitä ettei siellä ole ollut riittävästi porukkaa.

On myös lohdullista tietää, että päättäjissä on edes yksi joka ymmärtää avoimien merkityksen kotiäideille ja lapsille.

Mukavaa syksyn jatkoa...