maanantaina, kesäkuuta 18, 2007

Pieniä suuria askeleita

Tänään oli kevätkäuden viimeinen kaupunginhallitus. Kokous oli Espoon ja meidän kuntalaisten kannalta merkittävä monessakin mielessä.

Ensi vuoden talousarvio oli ensimmäisen kerran listalla tänään. Huomasin, että pääkaupunkiseudun yhteistyön tulokset alkavat yhä enemmän näkyä strategiamme valmistelussa. Uusina asioina on nyt nostettu maahanmuuttajien erityiset tarpeet ja toisaalta asumista koskevat kohdat ovat kehittymässä yhä enemmän monipuolista asuntotuotantoa korostaviksi. Kaupungin tavoite on edelleen luovuttaa vähintään sata tonttia vuosittain omatoimirakentajille ja päätimme pitää edelleen Espoonkruunun tavoitteena n. 200 vuokra-asunnon rakentamisen vuosittain.

Tavoitteemme on sitoutua kuntien yhteisvastuullisen asunto-ohjelman toteuttamiseen ja ehkäistä segregaation syntyä kaupunkisuunnittelun keinoin. Ja lisäksi Espoo sitoutuu YTV:n ilmastosrategian toteuttamiseen.

Pitkälle tulevaisuuteen tähtäävän ratkaisun teimme, kun päätimme tulevien metroasemien sijainnista, jotta metron hankesuunnittelu ja asemien kaavoitustyö voisivat edetä. Eniten pohdintaa aiheuttivat Otaniemen ja Niittymaan asemien paikka, mutta päätös oli lopulta yksimielinen. Ratkaisu tulee osaltaan vaikuttamaan maankäytön suunnitteluun ja näiden alueiden muuttumiseen. Ratkaisu ei siis voinut perustua vain nykyisten käyttäjien tarpeisiin, vaan myös tulevien rakentamismahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Espoossa siis metro etenee. Olisi hyvä, jos valtiokin saisi omat liikenneinvestointinsa raiteilleen. Pääkaupunkiseudun raidehankkeilla on valtakunnallisesti niin suuri merkitys, ettei niillä soisi pekkaroitavan.

Eniten keskustelua herätti rantaraittiasia. Kaupunginhallitus päätti joku aika sitten ottaa käsiteltäväkseen teknisessä lautakunnassa olleen erään asuntoyhtiön vetoomuksen rantaraitin linjauksen siirtämisestä. Parikymmentä vuotta tuo taloyhtiö on tiennyt, että raitti tulee, mutta nyt kun rakentamisen piti alkaa alkoi aikamoinen peli sitä vastaan.

Olen pahoillani, mutta rantaraitti hävisi tänään äänin 7-8. Enemmistö - oikeisto, johon näemmä osa vihreistä kuuluu - ratkaisi asian niin, ettei raittia tuolta osin rakennetakaan rantaan, vaan sen tulee kiertää taloyhtiön takaa, jotta nämä voivat edelleen nauttia kaupungin maille omin luvin rakentamastaan kanavasta.

Minusta rantaraitin idea on upea. Sen tarkoitus on säästää Espoon hienot rannat, jotka ovat erityisen tärkeitä virkistysalueita, meidän kaikkien yleisessä käytössä. Yhteisesti on päätetty, että tietyissä poikkeustapauksissa raitti ei ihan rannassa kulje. Näitä ovat erittäin jyrkkäpiirteiset kohdat rannassa, luonnonsuojelullisesti herkät alueet ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat pihapiirit.

Mistään tällaisesta poikkeustapauksesta ei ollut kyse. Sen sijaan päätettiin tukea luvatonta ja omavaltaista toimintaa. Rantaraittia on vielä osa rakentamatta ja toisaalta monessa muussa paikassa asukkaat ovat joutuneet taipumaan vastaavanlaisissa tilanteissa. Tämä päätös ei ollut linjassa kaupungin aikaisemman toiminnan kanssa, eikä se ollut tasapuolinen kuntalaisia kohtaan.

Päätös oli siis hyvin periaatteellinen, vaikka lopulta oli kyse vain hyvin pienestä palasta suurta kokonaisuutta. Toivottavasti se ei vaikeuta raitin lopun toteuttamista, vaikka sitä pelkäänkin.

Espoon päivähoidon järjestämisen strategiset linjaukset jätimme pöydälle. Näin ehdimme paneutua niihin paremmin. Palataan niihin siis syksyllä.

Kokouksen päätteeksi saimme kuulla kaupunginjohtajan selostuksen hallituksen järjestämästä metropolipolitiikkaa koskevasta neuvottelusta. Työ alkaa sisällön (elinkeino- ja työllisyys; maankäyttö, asuminen ja kestävä yhdyskuntarakenne sekä kansainvälistyminen ja sosiaalinen eheys) ja metropolin maantieteellisen alueen (toisinaan muutama kunta, toisinaan melkein Jyväskylään saakka) määrittelystä.

Onneksi kunnat tulevat olemaan tässä työssä tiiviisti mukana, sillä hallituksessa asiasta vastaa Mauri Pekkarinen, johon en näissä asioissa oikein osaa uskoa. Nyt pitäisi pystyä näkemään laajemmin kuin mitä hänen tapoihinsa on kuulunut.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Kaupunginhallituksen päätös tästä rantareitin "mutkasta" tuntuu pienestä ihmisestä kovin kummalliselta. Itse asiassa ihan uskomattomalta. Eipä vaikuta kovin tasa-arvoiselta päätökseltä.

Hyvää kesää,

Antti Aarnio

laura kirjoitti...

Olen aivan pöyristynyt tuosta rantaraittiratkaisusta. Blogissani tilitin asiasta myös jo silloin kun asia vielä oli keskeneräinen.

Enpä olisi uskonut, että päätös on tuollainen. Käsittämätöntä pienen porukan suosimista, ja kaiken huippuna juuri se, että ovat ensin itse luvatta kaivaneet kanavan purjeveneilleen ja nyt sitten saivat palkinnoksi häädettyä kävelyreitin muualle. Oikeustajuni on tässä asiassa tosi tiukoilla.

Ihmettelen myös sitä, ettei HS tänään kertonut, että päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Olisi hyvä, että ihmiset saisivat tietää, millaiset ryhmät ovat tällaisen päätöksen takana ja ketkä ovat olleet rantaraitin rakentamisen puolesta.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Moi,

Kaupungin tiedotteessa kyllä kerrottiin, että päätös syntyi niukasti äänestäen. Pöytäkirjasta pääsee aikanaan myös lukemaan kuka äänesti mitenkin.

Itse olisi luullut, että vihreiltä olisi löytynyt tukea rantaraitin puolesta, jolloin myös päätös olisi ollut toinen.

Palautetta on tänään tänään tullut myös sähköpostilla. Asia on ollut siinä mielessä tärkeä, koska se ei todellakaan ole tasapuolinen. Kaupunki on aikaisemmin myös lunastanut ja ostanut maita, jotta raitti voitaisiin toteuttaa rantaan.

Näiden asukkaiden kohdalla oli kaupungin omistaman maan omimisesta. Harmillista.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Tänään pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä valtuustossa keräsimme tarpeellisen määrän valtuuttujen nimiä, jotta asia saadaan valtuuston päätettäväksi. Ja hyvä niin, vaikka asian lopullinen päätös jääkin syksyyn.

On perusteltua, että kaupunginvaltuusto käsittelee asian, koska sen päätös rantaraitti on.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Hienoa, että Espoosta alkaa kaikua ääniä monipuolisemman ja useampia huomioivamman asumisen puolesta. Vielä kun kaupungin maa myytäisiin järkevin hinnoin.

laura kirjoitti...

Hienoa! Hyvä uutinen. Toivotaan, että syksyllä sitten järki (ja kuntalaisten tasa-arvoinen kohtelu) voittaa.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Ei kaupunki voi tontteja myydä alihintaan, koska silloin yksittäiset ihmiset saisivat kohtuutonta etua. Tai sitten heiltä pitäisi edellyttää, etteivät saa myydä tonttia markkinahaintaan eteenpäin ja sitten sitä pitäisi vielä valvoa.

Sen sijaan kaupunki voisi pyrkiä tasapainottamaan tonttimarkkinoita sillä, ettei se myöskään ylihinnoittele tontteja. Riittävä tarjonta voisi pitää hinnat jollain tavoin kurissa.

Muutoin meillä on puhuttu paljon esim. erityistä tukea tarvitsevien asuntorakentamisesta ja hankkeitakin on vireillä. Espoon linja on ollut, että juuri näitä asioita pitäisi pks-yhteistyössä pyrkiä ratkaisemaan. Helsinki taas on keskittynyt pohtimaan organisaatioratkaisuja.

Joka tapauksessa ensi syksyn aikana on tarkoitus saada yhteisvastuullisesta asuntopolitiikasta ratkaisu. Tavoitteena on, että asuntotuotannosta vähintään 20 % olisi valtion tukemaa. Ja miten tämä jakaantuu niin sitä vielä tarkennetaan.

Espoossa tuo Espoonkruunulle asetettu tavoite on kohtalainen, mutta edellyttää, että muitakin toimijoita täällä rakentaa.