lauantaina, syyskuuta 08, 2007

Muutos on Espoon keskuksen mahdollisuus

Julkisuudessa on viriteltyä keskustelua Espoon kaupungintalon paikasta. Aihe onkin ajankohtainen, sillä kaupunginhallituksessa on juuri käsiteltävänä suunnitelma Espoon keskuksen virastokeskuksen arkkitehtikilpailusta. Tavoitteena on löytää ideoita kaupungintalon ja laajemmin virastokeskuksen kehittämiselle ja uudistamiselle.

Olen iloinen siitä, että toimialajohtaja Louko selkeäsanaisesti kertoi, että kaupungintalon paikka on Espoon keskuksessa. Täällä maallinen ja henkinen valta (piispanistuin) toimivat rinta rinnan asukkaiden parhaaksi. Myös historialliset ja liikenteelliset syyt puoltavat sitä, että kaupungin hallinnollinen keskus on edelleen Espoon keskuksessa. Espoon strategiassa on asetettu tavoitteeksi kehittää keskusta, ei surkastuttaa sitä viemällä alueen työpaikat pois. Päätöksentekijät ovat uskoakseni yksimielisesti sitoutuneet tähän.

Kaupungintalon tulevaisuus ratkaistaan ideakilpailun pohjalta. Toivon, ettei nyt vielä linnoittauduttaisi leireihin purkamisen puolesta ja purkamista vastaan, vaan odotettaisiin avoimin mielin tulevia ideoita. Selvää on, että kaupungintalon pitää uudistua ja sitä kautta se tulee muuttumaan. Espoolaiset ansaitsevat kaupungintalon, josta voivat olla ylpeitä ja joka on kutsuva ja avoin kuntalaisille.

Ideakilpailussa ei ole kyse vain kaupungintalon tulevaisuudesta, vaan laajemmasta alueesta. Toivon, että aluetta ulkopuolelta tarkastelevat suunnittelijat voivat tuottaa meille täysin uudenlaisia ideoita kehittää aluetta historiallisia arvoja samalla kunnioittaen. Tavoitteena on monipuolistaa ja elävöittää radan pohjoispuolen ilmettä lisäämällä sinne asuntoja ja muutakin toimintaa.

Muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta silti uskon vahvasti uuden Espoon keskuksen syntymiseen. Alueellamme on valtavasti mahdollisuuksia ja uusi rakentaminen parantaa alueen ilmettä, vaikka jo olemassa olevat rakennukset muistuttavatkin meitä aikaisemmista vuoksikymmenistä.

Entressen rakentaminen on aiheuttanut joissakin asukkaissa harmistusta. Rakennustyömaa häiritsee vielä pitkään arkea, mutta parantaa aikanaan merkittävästi alueemme palvelutarjontaa. Moni muukin rakennustyömaa on kohta käynnistymässä ja siksi onkin erityisen tärkeää suunnitella, kuinka alueella silloin liikutaan. Liian usein opastukset ovat riittäviä vain autoille ja kevyt liikenne unohdetaan.

Espoon keskuksessa on tehty työtä esteettömyyden eteen ja kaupungille on palkattu esteettömyysasiamies. Olisi toivottavaa, että hänen kanssaan suunniteltaisiin sujuvat kävelyreitit ja mietittäisiin opasteet, jotta rakennustyömaat eivät haittaisi kulkemista liiaksi.

Kun aikanaan Entresse kirjastoineen ja Espoontorin laajennus valmistuu, asemasilta kohentuu, Suviniityn asuinalue rakentuu ja kaupungin virastokeskus on uudistuu, on Espoon keskus täysin toisenlainen. Eikä sieltä silti puutu historian kerrostumia, kun vähän tarkemmin katsoo.

Espoon keskuksesta on kehittymässä erinomainen paikka asua, tehdä töitä, asioida, käydä ostoksilla ja harrastaa. Muutos ja uusi rakentaminen ovat todellinen mahdollisuus Espoon keskukselle ja meille täällä asuville.

Jaana Leppäkorpi
Kaupunginhallituksen jäsen (sd)
Tuomarila

Kirjoitus on julkaistu Länsiväylän Puheenvuoro -palstalla 9.9.2007

Ei kommentteja: