tiistaina, syyskuuta 11, 2007

Rantaraitti

Politiikka on erikoista - ainakin Espoon valtuustossa. Keskustelimme eilisessä valtuustossa yli kaksi ja puoli tuntia rantaratista tai sen pienen pienestä osasta. Kyseessä oli kuitenkin tärkeä periaattellinen kysymys: jatkammeko rantaraitin toteuttamista, toteutammeko rantaraittia olemassa olevien asemakaavojen mukaan ja saako kaupunki rakentaa omalle maalleen.

Minulle noihin kysymyksiin vastaaminen on selvää. Rantaraitti on upea teko tuleville sukupolville: näin säilytämme rannat meidän kaikkien ja lastemmekin nautittavana.

Koko soppa alkoi siitä, että Kaupunginhallitus päätti käyttää viime keväänä otto-oikeuttaan teknisen lautakunnan päätökseen, joka koski asiaa. Sitten KH äänesti äänin 8-7, että raitin tuleekin tässä kohdassa kulkea nykyistä, väliaikaiseksi tarkoitettua reittiä pitkin kiertäen tuo kyseinen taloyhtiö. Enemmistö syntyi, kun Vihreiden edustaja vastoin kaikkia muita ryhmänsä jäseniä äänesti kiertämisen puolesta.

Eilen valtuustossa vaihtoehdot näyttivät selkeiltä: joko päätämme, että raitti toteutetaan teknisen lautakunnan suunnitelman mukaan (rannassa) tai merkitsemme tiedoksi KH:n kiertämistä koskevan ratkaisun. Sitten meille esitettiin kompromissina, että rantaraitti linjataan yhteistyössä taloyhtiön kanssa siten, että se voidaan toteuttaa ilman siltaa ja venesatamatoiminto säilyttäen. Lopulta valtuustossa voitti tämä ratkaisu, josta emme oikein tarkkaan edes tienneet, mitä se tarkoittaa, mihin se johtaa. Alkaako kaikki uudelleen alusta? Ja miksi?

***

Valtuustossa oli eilen paljon tärkeitä asioita. Päätimme kiinteistöveroprosenteista ja äänestimme jälleen kerran rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveron korottamisen puolesta ja hävisimme. Päätimme lähettää Espoon -strategian ja kehyksen lautakuntien käsiteltäväksi. Hyväksyimme myös alkuyön tunteina päivähoidon järjestämisen strategian, joka olisi todella ansainnut perusteellisemman keskustelun. Ja hyväksyimme yhteistyösopimuksen Kirkkonummen kanssa.

Valtuuston esityslistalla oli eilen melkein 30 asiaa. Osa onneksi oli toki sellaisia, joista ei keskustelua syntynyt. Silti eilinen lista osoitti sen, että valtuustotyö olisi pitänyt aloittaa tänä syksynä aiemmin, jotta voisimme perusteellisemmin käsitellä asioita, joista päätämme. Rantaraitista olisi pitänyt järjestää oma kokouksensa.

Ei kommentteja: