torstaina, elokuuta 17, 2006

Keskarin lämpimässä tunnelmassaKeski-Espoon kirjasto ihmeellinen paikka. Se sijaitsee kurjissa tiloissa, mutta henkilökunta siellä on idearikasta, asukkaista välittävää ja vielä optimististakin. Olen alkanut nähdä kirjastoihmisten työn aivan uudessa valossa näinä vuosina, mitä olen asunut täällä Espoon keskuksessa.

Tänään kävin Väinön ja Elsan kanssa kirjaston kirjastoteltan päättäjäisissä. Kuulin samalla kesän tunnelmista. Teltalle oli kesäksi työllistetty kolme paikallista nuorta ja moni alueen nuori ja lapsi oli tullut perheineen kirjaston työntekijöille tutuksi. Alueen nuorten ja perheiden tarinat eivät ole kaikki iloisia. Alueella asuu perheitä, joiden asiat eivät ole kovin hyvin ja siitä teltalla on myös puhuttu. Samalla sain kuulla, kuinka lapset ovat kesän aikana muuttuneet kovin kohteliaiksi ja ystävällisiksi. He ovat tulleet tutuiksi.

Päättäjäisissä oli erittäin lämmin tunnelma. Mekin saimme vähän mehua, viinirypäleitä ja karkkia. Ja musiikkiesitys kuulosti mainiolta. Näki kuinka nuoret viihtyivät kirjastossa, kuten pitääkin.

Väinölle ja Elsalle paikka oli tuttu päiväkotivierailujen kautta me kun emme ole kovin usein ehtineet kirjoja lainailemaan. Lapsillakin on aika iso pino kirjoja kotona - lukemisen puutetta ei meillä siis ole ollut kenelläkään. Väinö kuitenkin heti tiesi, mitä oli tullut etsimään. Reippaasti hän tiedusteli kirjaston tädiltä junakirjoja ja ystävällisesti he etsivät pojalle yhden kirjan, missä oli junia. Ihanaa palvelua! Katselin tapahtumia hetken jopa hämmentyneenä äidin ylpeyttä tuntien. :)

Kirjaston tilat ovat tosiaan surkeat ja pitkään olemme tehneet töitä uuden kirjaston eteen. Se on ollut alueen tavoitteissa vuosia ja nyt se on toteuttamista vaille valmis, tai ainakin melkein. Kirjastohan on päätetty vuokrata Espoon keskukseen suunnitteilla olevasta liikerakennuksesta. Sen rakentaa YIT ja siihen on tulossa HOK-Elannon kauppa. Rakennuslupa hankkeelle on jo myönnetty.

Kaikki on siis enemmän kuin hyvin eikö? Olisi ellei HOK olisi talvella ostanut Sparia ja saanut sen kaupan kautta jo oman myymälän Espoon keskukseen. Nyt HOK empii ja kirjaston väki kertoi pettymyksestään. Joka tapauksessa he ovat lähdössä toisiin tiloihin ja kun eivät ole koskaan saaneet työskennellä uutuutta loistavissa tiloissa, ovat he jo miettineet kuinka vanhastakin saa remontoimalla upeaa.

Aiemmin tänään kuulin uutisissa, kuinka loistavan tuloksen HOK-Elanto on juuri tehnyt vaikka onkin viime aikoina investoinut merkittävästi. Olisi upeaa, jos tuollaisessa tuloskunnossa oleva yritys pitäisi sopimuksista kiinni, vaikka ihan lopullisia sopimuksia ei olekaan tehty.

Meille asukkaille tilanne on kestämätön. Loputon soutaminen ja huopaaminen on saatava loppumaan.

(Kuvan rakennus on osa tulevan toimintakeskuksen havainnekuvasta, mihin uuden hienon kirjaston pitäisi tulla.)

Ei kommentteja: