maanantaina, elokuuta 21, 2006

Eka kerta Tallinnassa

Olen Hämeestä alunperin kotoisin ja se kai selittää sen, että kirjoitan blogiini aina muutaman päivän vanhoja asioita. Oma osuutensa kiireelläkin siinä on, mistä olen jo ehkä liiankin monta kertaa maininnut. Toivottavasti se ei häiritse.

Olin viikonloppuna akkain kulttuurikerhon matkalla Tallinnassa. Kerhoon kuuluu muutama nuoruuden (nuorisotyölain mukaan) joku vuosi sitten taakseen jättänyt rouvashenkilö ja sen tavoitteena on pitää omaa kulttuuriharrastusta yllä.

Nyt olimme siis Tallinnassa ja pääkohteemme oli Kumu. Se on uusi ja hieno museo, jonka on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori. Mielenkiintoisella tavalla se oli upotettu maastoon, eikä ulkoa katsottuna ei olisi voinut kuvitella, kuinka suuresta rakennuksesta on kyse. Vaikuttava rakennus, joka varmasti komistuu, kun istutukset kasvavat.

Kahlasimme pari kerrosta virolaista taidetta 1800-luvun lopulta itsenäistymisen alkuun. Salit olivat täynnä teoksia, joiden tekijöistä en ollut koskaan kuullutkaan. Ja samalla huomasin, että tietämykseni esim. eri tyylisuunnista on auttamattomasti liian heikkoa. Esittelyä olisin todella kaivannut, jotta olisin saanut enemmän näyttelystä irti.

Reissun parasta antia oli kuitenkin huomio siitä, kuinka mielenkiintoinen kaupunki Tallinnakin voi olla. Tuntui kuin olisin ollut ensimmäisen kerran koko kaupungissa. Saattaa olla, että tutkailin ensimmäistä kertaa Tallinnan karttaa ja kertaakaan en ole lukenut kaupungin esittelyitä. Aikaisemmat matkani ovat olleet niitä perinteisiä: muutama tunti maissa ja mahdollisimman pian vanhaan kaupunkiin tai sitten majoittuminen Viruun ja sitten vanhaan kaupunkiin. Kuinkakohan monen muun Tallinnan matkailu on samanlaista? Nolottaa.

No, tietty olen muutaman kerran Piritassa istunut kokouksissa ja vasta illalla mennyt vanhaan kaupunkiin. Tälläkin kertaa söimme illalla siellä, mutta se perustui kartan tutkimiseen. Suurin osa ruokapaikoista vain on siellä. Ostokset sen sijaan teimme hieman kauempana olevassa kauppakeskuksessa. Samanlaisia "ostoparatiiseja" tosin löytyy täältäkin.

Hyvä alku uudelle tuttavuudella matka joka tapauksessa oli.

Ei kommentteja: