torstaina, lokakuuta 11, 2007

PPP-huomioita sekä vähän muutakin

Sain sähköpostiviestin, missä tiedusteltiin viime vuonna toteutettuja PPP-hankkeita ja mitä on suunnitteilla. Hyvä, että joku muistuttaa toisinaan asioista, joihin pitäisi palata. Saksan matkan jälkeen ainakin minä jäin odottamaan yhteenvetoa omista hankkeistamme sekä niiden analysointia. Pitänee sopivassa yhteydessä ottaa asia esille, sillä keskustelun pitää aiheesta jatkua.

On myös syytä miettiä, mitä PPP oikein tarkoittaa. Yleensähän keskustelussa sillä tarkoitetaan toimitiloja, joita kaupunki on hankkinut pitkäaikaisen vuokraamisen kautta tai sitten elinkaarimenettelyllä.

Varsinainen elinkaarihankehan meillä on vain Kaivomestarin kiinteistö (so. Kuninkaantien lukio ja Keski-Espoon uimahalli), josta kai on jonkinlainen tutkimus tekeillä. Myös tarkastuslautakunta on edellyttänyt meiltä tarkempaa selvitystä tästä hankkeesta ja uskoakseni se valmistuu tämän vuoden aikana.

Pitkäaikaisia vuokravastuita meillä on seuraavista kiinteistöistä:
- Iso Omena (kirjasto, työväenopisto ja yhteispalvelupiste)
- Sello (kirjasto, musiikkisali ja Juvenalia)
- Kilon sosiaali- ja terveysasema
- Tapiolan terveysasema

Näistä olemmekin käyneet jonkin verran yleisellä tasolla julkista keskustelua. Talousarviokirjasta löytyi myös muutama muu: Juvela (en tiedä mikä se on), Lintukulman päiväkoti ja Keinumäen koulu (Jorvin yhteydessä). Näistä en ole kuullut aiemmin mitään, mikä on aika mielenkiintoista.

Tulossa meillä on Keski-Espoon kirjasto Entrsessen tiloihin ja Espoonlahden aluekirjaston ratkaisua emme vielä ole tehneet, mutta olisi syytä tehdä. Vindängenin tilat taas tullaan toteuttamaan yhteistyössä Folkhälssanin kanssa. Lisäksi on esitetty erilaisia ratkaisumalleja Puolarmetsän sairaalan toteuttamisesta.

Itse näen, että Puolarmetsän sairaala ja alueelle muodostuva vanhustenhoidon kampus tulee ehdottomasti toteuttaa "tavanomaisilla keinoilla", eikä elinkaarimallilla. Näiden tilojen tarve ei tule katoamaan ja toisaalta niiden toteuttaminen vaatii aivan erityislaatuista osaamista. Kaupungin kannalta on erinomaista, että alue on meidän omistuksessa ja kampuksen oheen tulevasta asuinalueesta saatavat maanmyyntitulot on mahdollista ja järkevää hyödyntää investoinnin rahoittamisessa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että esim. monet liikuntahallihankkeet ovat myös PPP-ajatuksella toteutettu. Näissä kaupunki osoittaa tontin edullisesti, takaa lainan rakentamista varten ja ostaa aikaa - siis palvelua - kuntalaisille ja samalla tukee hanketta. Ihan järkevää toimintaa, mutta se aiheuttaa sen, ettei kaupunki itse suunnittele järjestystä mihin erilaisia tarpeellisia liikuntatiloja tulee. Tästä syystä on epäselvää esimerkiksi se, koska Keski-Espoon urheilukeskukseen tulee jäähalli.

Monenlaista on siis tapahtunut ja sopimuksissa ja toteutuksissa on eroja, joista ainakaan minä en ole riittävällä tavalla selvillä. En ole myöskään vakuuttunut siitä, että me päättäjinä olisimme riittävän hyvin pystyneet valvomaan kuntalaisten etuja eli saamaan mahdollisimman taloudellisesti mahdollisimman hyvin toimivia tiloja palveluiden toteuttamiseen.

***

Sitten aivan muuta:

Doris Lessing saa tänä vuonna kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Kerrankin valinta kohdistui minulle tuttuun kirjailijaan, jonka kirjoja on useampi hyllyssä! Ja ne kirjat on muuten luettu. Jos tämä syksyn väsymys hieman hellittää niin ehkä niiden äärelle voisi vuosien jälkeen myös palata.


***

Sain moitteita edellisestä kirjoituksestani. Kuulemma syntiä ei ole vain teot vaan myös ajatukset, joten tällä logiikalla olen siis tehnyt ilmastorikoksen haaveilemalla kahden auton hankinnasta. Haluan vakuuttaa kaikille, että se oli pimeän syyspäivän väsymyksestä syntynyt huono idea, jota emme tule toteuttamaan.

Bussikortin sen sijaan lataan ensi viikolla. Pistän pyörän telakalle ja jatkan haaveilua keväästä edelleen...

Ei kommentteja: