tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Elämä rullaa kiskoja odotellessa

Tiistai aamu valkeni, kuten mikä tahansa muukin arkiaamu kiireineen. Väsymystä oli enemmän aistittavissa olimmehan molemmat valvoneet myöhään: minä kokouksessa ja Pete sitä netin kautta seuraten. Olo oli edelleen tyytyväinen.

Päivän ohjelma oli tavallinen: lapset hoitoon, töihin kiireellä, missä työt imaisivat ajatukset mukaansa ja illalla kaupunginhallituksen kokoukseen.

Kuulin, että ministerit ovat kilvan luvanneet Espoolle sitä, mitä eilen vaadimme eli 30 prosentin valtion tuki metrolle on tulossa. Hienoa, mutta olisiko pitänyt vaatia enemmän? Pitäiskö linjan joskus muuttua ympäristöystävällisemmäksi?

No, nyt elämme sillä tavoin historiallisia aikoja, että länsimetron toteutus on nyt sitten Helsingin päätöksistä kiinni. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan heidän ratkaisuaan, joka toivottavasti tulee nopeasti. Tai ei ainakaan viivy yhtä kauan kuin Espoon päätös. ;)

Jos kaikki sujuisi niin hyvin kuin mahdollista, voisimme matkustaa metrolla Matinkylään jo vuoden 2012 tienoilla, mutta realismia on ehkä 2015-2016. Kun päätimme, että kiskot kulkevat maan alla, voi olla että ratkaisuun liittyviä valituksiakin tulee vähemmän.

***
Väsynein silmin ja mielin istuin tänään illalla vielä kaupunginhallituksen kokouksessa. Listalla oli kaupungin laboratoriopalveluiden järjestäminen (so. siirtäminen HUSLAB:iin), mutta se vedettiin pois. Päätöksenteko Espoossa on hankalaa, eikä selvityksiä tunnu koskaan olevan tarpeeksi. Toivottavasti parin viikon päästä asia saadaan hieman terävämmässä muodossa eteenpäin.

Valtakunnallinen linjaushan on se, että laboratoriopalvelveluita tulee keskittää suurempiin yksiköihin (suuruuden ekonomia tällaisissä palveluissa on perusteltua) ja keskittäminen on myös pks-linjausten mukainen hanke. Joissakin ryhmissä taas olisi kovaa halua kilpailuttaa laboratoriopalveluita suoraan Espoon toimintana ja erikoista on, että samaan aikaan he ovat huolissaan henkilöstön asemasta. Kaksinaismoraalista!

KH:n konsernijaosto taas sai uusia asioita työlistalleen. Espoonkruunun hallinto näyttää olevan hieman sekavassa tilassa ja jaosto on luonteva paikka perehtyä asiaan. Hallintoa pitäisi selkiyttää (hallituksen, hallintoneuvoston ja omistajan roolit), mutta samalla olisi hyvä myös miettiä omistajan näkökulmasta asukasdemokratian toimivuutta sillä kun ei ole vähäpätöistä merkitystä asukasviihtyvyyteen tai asuntojen kunnospitoon.

Hommia siis piisaa! Mutta sitä vartenhan näihin tehtäviin olen ryhtynyt.

2 kommenttia:

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Hyvä te! Tärkeä päätös ja kunnioitettavaa sitkeyttä Espoolaisilta tovereilta. Kuten kirjoititkin, niin toivottavasti ovat Helsingissä sukkelia päätöksensä kanssa. Lauttasaarelaisilla saattaa olla eri näkemys asiasta, kuten tämän päivän lehdessä oli, mutta "yhteinen hyvä" taitaa jyrätä soraäänet alleen ilman viivytyksiä.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Pitkän työn tulos tuo päätös tosiaan oli, kun 30 vuotta sitä on täällä jahkattu. Maanantaina olikin valtuuston lehtereillä seuraamassa joitakin varsin iäkkäitä veteraanitovereita, jotka ovat olleet koko sen ajan mukana. Minähän olen ollut tässä mukana vain seitsemän vuotta.

Toisaalta totesin valtuuston epävirallisissa keskusteluissa, ettei minua ole millään tavoin metroasiassa painostettu. Kannatin sitä jo asuessani Tampereella. Sieltäkin saakka pystyi näkemään selvästi, kuinka metro on osa seudullista joukkoliikennejärjestelmää.