sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Vallattu talo

Kävimme tänään vierailulla Keskuspuiston laidalla olevassa kaupungin omistamassa omakotitalossa tai taloissa, sillä siellä oli pieni mökki ja isompi omakotitalo. Kesäkuun alusta alkaen joukko vaihtoehtoihmisiä on asustanut taloilla. He ovat vallanneet ne, mutta ilmoittaneet siitä heti kaupungin virkamiehille.

Talot olivat kehnossa kunnossa ja ilmeisesti siellä on vieraita käynyt usein aiemminkin, sillä sisätilat olivat töhryjä täynnä ja sain kuulla, että talojen kaikki ikkunat oli rikottu. Väinö taivasteli isomman talon sisällä sitä, kuinka sotkuista siellä oli.

Nämä uudet majailijat ovat kunnostaneet taloja ja ilmaisseet kuulemma kaupungille halunsa vuokrata talot erilaisen järjestötoiminnan käyttöön. Näin myös kaupungin vastauksen tähän eli kehoituksen poistua ja ilmoituksen purkuluvasta.

Kuulin, että kaupungilla on ollut epäilys siitä, että taloilla on valmisteltu jonkinlaista mielenosoitusta Asem-kokoukseen liittyen. Minulle isäntäni kertoivat, että taloille oli tarkoitus majoittaa intialaisia Asemin kansalaistapahtumaan osallistuvia ihmisiä. Itseään he kuvasivat ihmisiksi, jotka haluavat asua ja olla luonnon lähellä. He toimivat yhdistyksissä, joiden tavoitteena on edistäää luonnonsuojelua ja kehitysyhteistyötä. Ei sen kummenpaa.

Lisäksi he kertoivat, että ovat jutelleet alueella liikkuvien ulkoilijoiden ja lähiasukkaiden lasten kanssa. Heillä olisi halu järjestää erilaisia tapahtumia ja pienempään mökkiin he ovat ideoineet jonkinmoista ulkoilumajaa Keskuspuiston käyttäjille. Viehättäviä ajatuksia.

Paikka on hieman syrjässä, joten heidän toimintansa tuskin häiritsisi ketään, vaikka olisi ajoittain äänekästäkin, mitä en usko. Tärkeää olisi kuitenkin se, että toiminta on hyväksyttävää, eikä aiheuta närkästystä lähiasukkaissa.

Jäin miettimään sitä, miten noin yksioikoinen tyrmäys sopii yhteen kaupungin moniarvoisuutta korostavan strategian kanssa. En itse tunne näitä taustayhdistyksiä, mutta lähtökohtana kai niitä tulisi pitää kannatettavana toimintana, eikö? Maailman parantaminen on mielestäni aina hienoa ja parannettavaa totisesti on.

Jos on niin, ettei kaupungilla ole omia suunnitelmia alueen suhteen, en ihan ymmärrä miksi rakennukset pitäisi purkaa. Eikö tässä voitaisi neuvotella? Mielenkiintoista nähdä, miten minulle vastataan, kun kysyin asiaa kaupungin virkamiehiltä.

Kävimme vierailulla koko perhe, vaikka lapset eivät ihan vielä ymmärrä mitä talon valtaaminen tarkoittaa. Asia tuli kuitenkin tutuksi. Itse suhtaudun myönteisesti tietynlaiseen kansalaistottelemattomuuteen. Tässäkin oli tärkeää se, että he ovat kunnostaneet taloja ja ovat toimineet omilla nimillään täysin avoimesti.

Enpä olisi uskonut, että tällaista ihan melkein omassa naapurissa tapahtuu. Mielenkiintoista, että he ylipäätään ovat löytäneet nuo mökit keskeltä metsää. Toinen kohde heillä on Etelä-Espoossa, joten kovin aktiivisia he ovat.

Ei kommentteja: