keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Vahvempaa ehkäisevää työtä varhain

Espoossa valmistellaan parhaillaan talousarviota ensi vuodelle ja siksi esitänkin konkreettisia toimia, joilla voisimme parantaa varhaista tukea lapsille ja perheille. Jotta peruspalveluissa voidaan antaa erityistä tukea ajoissa, tarvitaan lisää ihmisiä.

Vaikuttavinta varhaista tukea on apu perheelle pikkulapsivaiheessa. Vauvan ensimmäinen vuosi muuttaa vanhempien elämää valtavasti, eikä kaikesta ole helppo selvitä. Lastenneuvolassa perhettä tuetaan kokonaisvaltaisesti. Huomiota kiinnitetään lapsen tarpeiden lisäksi vanhempien vointiin ja sosiaalisiin suhteisiin. Kotikäynti pitäisi voida tehdä jokaisen vauvan kotiin ja Espoossa henkilökuntaa on koulutettu tukemaan varhaista vuorovaikutusta.

Valitettavasti meiltä puuttuu 16 terveydenhoitajan vakanssia, eivätkä terveydenhoitajat liian suuren työmäärän vuoksi pysty tekemään työtään tavoitteiden mukaisesti. He eivät pysty tukemaan perheitä niin hyvin kuin haluaisivat ja koulutus valuu hukkaan.

Tuleva asetus neuvolatoiminnasta edellyttää lapsen tapaamisia vähintään vuosittain. Tähän Espoossa ei ole varauduttu, vaikka asetus tuleekin voimaan ensi vuonna.

Espoo on lapsiperheiden kaupunki, mutta silti 90-luvun lopulla täältä lopetettiin kotipalvelu kokonaan ja nyt sitä ollaan rakentamassa uudelleen. Erilaisissa pulmallisissa tilanteissa konkreettinen lastenhoitoapu auttaisi vanhempia toipumaan nopeammin. Se mahdollistaisi myös avun hakemisen silloin, kun perheellä ei omaa verkostoa ole. Siksi lapsiperheiden perhetyön yksikköön tarvitaan selvästi lisää perhetyöntekijöitä.

Myös perheohjaajia tarvitaan ohjaamaan ja tukemaan - olemaan hetken aikaa läsnä arjessa, jotta se myöhemmin sujuisi paremmin. Varhain annettu pienikin apu voi olla todella vaikuttavaa. Toisinaan muutama keskustelukerta ja tieto siitä, että tukea saa jatkossakin soittamalla voi riittää.

Nuoretkin tarvitsevat oman matalan kynnyksen tukipisteen: nuorisopoliklinikan, jonne voi hakeutua pienissä ja suurissakin pulmissa oli sitten kyse masennuksesta, vaikeuksista kotona tai ongelmista kaveripiirissä. Nyt nuorilla ei ole muuta tukea kuin koulun oppilashuolto tai sitten nuorisopsykiatrinen poliklinikka, minne on kohtuuttomat jonot. Nuorisopoliklinikka tarjoaisi apua tässä välissä ja ehkäisisi ongelmien vaikeutumista, mutta ilman uusia työntekijöitä se ei synny.


Tavoitteena perheille ja lapsille parempi Espoo.
Lapsille hyvä kaupunki on hyvä meille kaikille!


Jaana Leppäkorpi

- Aktiivista ja pitkäjänteistä huolenpitoa huomisen Espoosta:

Klikkaamalla tästä näet millaisin ajatuksin vuosi sitten valmistauduin tämän vuoden talousarvioneuvotteluihin. Ja tästä löytyy tietoa, mitä silloin päätettiin. Ja täältä löytyy tavoitteitani vuodelle 2007.
Tätä työtä olen valmis myös jatkamaan tulevina vuosina, jos äänestäjät niin päättävät.

***
Tällaisen puheen - hieman lynennettynä tosin - pidin maanantaina 13.8.2008 valtuuston talousarviota koskevassa lähetekeskustelussa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei kaima! Viikonlopun lehdet ovat täynnä vaalimainoksia ja ne sysäsivät myös minut vaalikoneen kimppuun ja kahlaamaan ehdokkaita lävitse. Aikaisemmin sinua äänestäneenä haluan kertoa miksi ääneni ei nyt tule sinulle. Kuulutat lasten, perheiden ja viheralueiden säilyttämisen puolesta mutta vielä jopa tuomarilalaisena hiljaa hyväksyt Sunankaaren jatkamisen ja liikennevirtojen ohjaamisen pientaloalueelle päiväkodin viereen. Vai olisiko mielipiteesi toinen jos lapsesi olisivat hoidossa Luhtaniityssa ja Sunankaari olisi osoitteesi... Myöskään mielipiteesi siitä että metron kustannusten nousukaan ei saa estää sen rakentamista on käsittämätön kun sosiaalityöntekijänä ja näköalapaikalla sinun luulisi näkevän mihin rahat Espoossa pitäisi ohjata. Lähiehdokasta aioin nytkin äänestää, lähellä olevat asiat ratkaisevat. Terveisin "koeteltu äänestäjä".

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Kiitos palautteestasi!

Olen saanut Sunankaaresta palautetta (sekä myönteistä että kielteistä) aiemminkin ja vastannut siihen alla olevan linkin kommenteissa:
http://jaanaleppakorpi.blogspot.com/2008/08/vaalit-26102008.html

Sunankaaren jatke ja Luhatien ym. katujen kunnostus ovat kokonaisuus ja jos lapseni olisivat Luhtaniitynpäiväkodissa toivoisin, että kyseiset tiet laitettaisiin kuntoon. Nykytilanteessa pelkäisin joka aamu pyöräilevän poikamme ja juoksentelevan tyttömme puolesta.

Tämän päivän Länsiväylässä kirjoitin muuten siitä, miksi minusta asuntoalueista ei saa suunnitella saarekkeita. Sekä joukkoliikenteelle että autoilijoilla pitää olla toimivat yhteydet.

***
Metrosta on jo tehty päätös ja siitä on sovittu pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmässä. Valtionkin tuesta on päätetty. Suunnitelmat on edenneet ja kohta pitäisi ryhtyä rakentamaan.

Kannatan raideliikenteen lisäämistä, koska se on tehokkainta ja ympäristöystävällisintä joukkoliikennettä. Kannatan myös kaupunkiradan jatkamista Espoon keskukseen.

Panostaminen toimivaan joukkoliikenteeseen on panostusta tulevaisuuteen, kuten myös hyvät ja toimivat palvelut.

Onnittelen lämpimästi oman ehdokkaan löytämisestä!

Jaana

Anonyymi kirjoitti...

Siis tämäkö on poliitikon vastaus Luhtaniityn päiväkodin lapsille ja heidän vanhemmilleen? Nähdäkseni vaaliteemasi ensimmäisenä mainittu asia ei olekaan arvoissasi ensimmäinen.
Äiti Sunasta.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Tämä oli vastaus kaimalle, tai kommentti - hänhän ei esittänyt kysymyksiä.

Jokaisella on oikeus muodostaa oma näkemyksensä ehdokkaista. Onneksi meitä on näissä kunnallisvaaleissa niin paljon että valinnanvaraa kaikille riittää ;-)

Jos taas sinulla on kysyttävää niin soita jotta voimme keskustella asiasta.

Hyvää jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Luhtatien korjaamiseen ei tarvita Sunankaarta. Sunankaari tulee olemaan liittymäkohdassaan ylempänä kuin Luhtatie, joten vesi juoksee Sunankaarelta Luhtatielle. Yhteen koplaaminen on vain yksi esimerkki sitä kieroa peliä, jota tekninen toimi harrasti Sunankaaren käsittelyssä.

Joko Äiti Sunasta soitti ja voitko kertoa mitä vastasit tai vastaat hänelle ja muille päiväkodin lapsille. Vastaus kiinnostaa meitä muitakin.

Markku Ojala

Anonyymi kirjoitti...

Niin Äiti Sunasta ei liene päiväkodin lapsi. Anteeksi lapsukseni...

Markku Ojala

Petri Mustakallio kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Petri Mustakallio kirjoitti...

Eiköhän itse kunkin kannattaisi vain esiintyä omissa nimissään ja omasta puolestaan. Tuskin kukaan niin suuri mies on että voi nettikeskusteluissa ottaa edustaakseen muita kuin itseään. Näissä blogeissa, joihin voi heitellä nimettömiä kommentteja, on aina se puoli että yhteen avaukseen voi saada eri nimimerkeiltä loputtoman määrän kommentteja jotka usein tulevat samalta tietokoneelta.

Useimmat politiikassa toimivat ovat järjestäneetkin asian niin, että he pitävät nettipäiväkirjaa jota ei voi kommentoida (kuten Timo Soini) tai pitävät blogissaan asetuksia jossa kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisemista. Itse näkisin niin, että täydellinen avoimuus on ihan ok, niin kauan kuin ei mennä asiattomuuksiin (niihin ei ole tässä blogissa menty, muualla kyllä). Anonyymeihin heittelyihin vastaamisen mielekkyyttä kannattaa sen sijaan aina miettiä.

Itse kirjoitin tuosta Ojalan herjakirjeestä henkilökohtaisia tuntemuksiani omaan blogiini: www.petrimustakallio.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

Vastaan omista kirjoituksistani omalla nimelläni. Tähän minulla ei ole käyttäjätunnuksia, joten vastaan "tuntemattomana", mutta kirjoittaen nimeni alle.

Luen Petri blokisi jossain vaiheessa...

Kiinnostavampaa äänestäjän kannalta olisi Jaanan todelliset mietteet esitetystä kysymyksestä. En jankuttaisi näitä asioita, jos asiat tuotaisiin rohkeasti esille ja vaikka tunnustettaisiin.

Terveisin
Markku Ojala