sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Mallia jätehuoltoon

Espoon kaupunginvaltuusto vieraili loppuviikosta Tukholmassa. Kävimme tutustumassa paikalliseen kalliojätevedenpuhdistamoon ja jätteenpolttolaitokseen. Molemmat oli Ruotsiin rakennettu vuosia sitten ja onhan myös Suomessakin vastaavia rakennuksia. Pääkaupunkiseudulla ja Espoossa nuo hankkeet tulevat tänä vuonna ratkaistavaksi.

Jätevedenpuhdistamolla, missä vierailimme käy paljon muitakin vierailijoita. He ovat ottaneet vakavasti valistustehtävän, sillä ihmiset huuhtovat todella ihmeellisiä asioita vessan pöntöstä alas.

Vierailijoiden ja työntekiöiden iloksi maanalaisen pienen kaupungin ilmeeseen oli kiinnitetty huomioita. Paikoitellen kallioseinässä kulki kultajuovia ja toisaalla sininen viiva mutkitteli katossa tuomassa piristystä.

Kuljimme prosessin läpi. Vesi puhdistetaan useissa eri altaissa ja aivan alussa oli hieman havaittavissa pieniä hajuhaittoja. Lopussa puhtaan veden äärellä oli pieni mökki.

Hajusta voisi todeta sen, että jätevedenpuhdistamon pihalla saattoi havaita lievän tuoksahduksen hetkittäin. Naapurustoa se tuskin haittasi, sillä puhdistamon ympärillä oli kuulemma arvostettu asuinalue.

Jätteenpolttolaitoksen pihalla ei taas haissut lainkaan, mutta sisällä sitäkin enemmän siellä, missä jätteitä käsiteltiin. Ja lämmin tuli, kun kurkkasimme polttouuniin pienestä luukusta.
Minusta jätteiden hyödyntäminen energiana on järkevää toimintaa. Ruotsissa kotitalouksista menee kaatopaikalle jätettä ehkä muutama pussillinen vuodessa, kun meillä menee useampi pussillinen viikossa. Tähän on saatava muutos. Mielenkiintoista oli myös kuulla, kuinka juuri jätteenpolton "suurmaissa" hyödynnetään eniten jätteitä muutoinkin.

En usko, että polttamisen kannattajat millään tavoin haluavat kyseenalaistaa jätelain periaatteita eli sitä, että ensisijaisesti meidän tulee ehkäistä jätteen syntyä ja edistää jätteiden hyötykäyttöä. Jätteiden hyödyntämistä on syytä kehittää senkin vuoksi, että jätteenpoltosta noin viidennes jää tuhkana sijoitettavaksi. Jätteiden käsittely aiheuttaa siis aikamoisen rekkarallin, kun ensiksi jäte kuljetetaan laitokselle ja tuhka sitten taas eteenpäin.

Espoon osalta asiat ratkaistaan, kun aika on kypsä. Jätevedenpuhdistamon tulevaisuus ratkaistaan vuoden lopulla, kun YVA-prosessi on tehty. Jätteenpolttolaitosasia on YTV:n hallituksen listalla piakkoin. Asiaa käsitellään myös Espoossa - varsinkin siinä tapauksessa, jos tarjouskilpailun ja muiden selvitysten perusteella sopiva paikka polttolaitokselle näyttäisi olevan Espoossa. Silloin espoolaisten pitää päättää ryhdytäänkö kaavamuutokseen, joka mahdollistaisi hankkeen toteuttamisen.

Ei kommentteja: