keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

Kirjasto on

Olin Keski-Espoon kirjaston 30-vuotisjuhlassa. Tarjolla oli kakkukahvia ja muistelua menneiltä ajoilta sekä tulevaisuuden näkymiä. Juhlaahan vietettiinkin mukavissa tunnelmissa, koska vuoden päästä on edessä muutto upouusiin tiloihin.

Kirjaston menneisiin vuosiin pääsee tästä.

Tilaisuudessa heräsi joitain ajatuksia:

Ensinnäkin oli mukava kuulla, kuinka kirjaston erityinen kohderyhmä ovat aina olleet lapset ja nuoret. On tärkää saada varhain syttymään intohimon liekki kieltä, kirjallisuutta ja kulttuuria kohtaan ja tätä työtä kirjastossa tehdään monella tavoin. Keski-Espoon kirjastokin on huomioinut nuoret hienosti: on teukkaa ja kesätelttaa. Ja uuteen kirjastoon on mietitty perhesunnuntaitapahtumia!

Pääkaupunkiseudun yhteistyö on ollut taas viime päivinä uutisissa. Kun nyt muilla toimialoilla on vaivoin löydetty yhteinen sävel, on kirjastoissa rajat ylittävä palvelu ollut arkipäivää jo pitkän aikaa. Asiakkaat ovat tervetulleita kirjastoihin asuinkunnasta riipppumatta ja kirjatkin kulkevat yli rajojen. Aineistomäärärahat pyritään pitämään yhdessä sovitulla tasolla, jotta jokainen kunta on talkoissa tasavertaisesti mukana.

Paras-hankkeen selvitysten myötä moni meistä heräsi huomaamaan, kuinka vieraskielisten määrä kasvaa seudullamme. Paras tapa saada uudet kansalaiset mukaan yhteiskuntaamme on työllistää heidät. Näin myös työelämässä tietoisuus muista kulttuureista kasvaa. Kirjastolle maahanmuuttajat ovat olleet jo kauan tätä päivää: aineistoa on saatavissa monilla kielillä ja nettiyhteydet auttavat pitämään yhteyttä vanhaan kotimaahan. Myös työllistymisen mahdollisuuksia on tarjottu.

Kirjastoissa järjestetään myös läksykerhoja. Varsinkin maahanmuuttajalapsille kerhossa annettava tuki on tärkeää. Kerhoja on kirjastoissa, kun se ei kenelläkään muulle kuulu ja koska työhönsä sitoutuneet työntekijät ovat huomanneet niiden tarpeen.

Kirja on tuhat vuotta ollut lähes samanlainen, mutta kirjasto elää ajassa enemmän kuin ehkä mikään muun palvelu. Kirjasto ja sen työntekijät kehittävät kirjastoamme asiaikkaiden tarpeita kuunnellen ja havainnoiden sekä etsien uusia tuulia maailmalta. Kirjastossa saa viihtyä, olla ja tehdä odottamatomia löytöjä. Upeaa toimintaa, eikö?

Välillä pitää myös pitää hauskaa. Senkin on kirjaston väki oivaltanut. Seuraavan kerran Keski-Espoon kirjastossa juhlitaan 1.4., jolloin siellä vietetään -1 -vuotissynttäreitä. Tuolloin on tasan vuosi aikaa siihen, kun uuden kirjaston ovet avautuvat. Huhtikuussa saamme kuulemma kuulla myös Tomi Pulkkista, joka kiertää kirjastoissa laulamassa ja joka on meidän lasten suosikki. Olenkin varannut ajan jo kalenteristani, jotta pääsen itsekin häntä kuulemaan.


***

Ps. Länsiväylä soitteli ja kyseli ajatuksiani syksyn kunnallisvaaleista. Kerroin, että tunnelmat ovat nyt erilaiset kuin syksyllä. Uskon, että puolueessa virinneet muutoksen tuulet puhaltavat myös Espooseen. Se on saanut minut innostumaan ja nyt tuntuu, että tässä työssä ja tässä liikkeessä haluan olla mukana.


Ei kommentteja: