keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2008

Hämeenlinna ja 6.6.

Alkuviikosta jo teki mieli hypätä Hämeenlinnan junaan ja toivoin, että alkaisipa puoluekokous jo nyt. Huomenna se viimein käynnistyy ja itsekin riennän paikalle heti kaupunginhallituksen aamukoulun (alkaa klo 7.00) jälkeen.

Henkilövalinnat ovat viime päivinä kovasti pyörineet mielissä. Keskusteluiden myötä oma kantani on vain vahvistunut. Tarja Filatovilla on poikkeuksellinen taito kiteyttää kielikuvin ajan ja politiikan ilmiöitä. Se on osoitus hänen laajasta asiantuntemuksestaan, lukeneisuudestaan ja kyvystään ymmärtää, miltä asiat arjessa näyttävät ja tuntuvat.

Tarjassa on lämpöä ja läsnäoloa, mikä puhuttelee ihmisiä. Se tekee hänestä aidon, mikä on todella arvokasta nykyajan pyörityksessä mediassa, turuilla ja toreilla.

Tarjassa on myös koeteltua johtajuutta. Hänellä on rohkeutta linjata asioita ja hän on niin vahva, että antaa tilaa moniäänisyydelle puolueessa. Se tekee liikkeestämme elävän.

Minä uskon, että Tarja on SDP:lle se oikea nyt, 6.6. Hämeenlinnassa ja 2010-luvulla. Tulee olemaan ilo tehdä työtä, toimia, pohtia ja väitellä hänen johtamassaan avoimessa ja uudistuvassa puolueessa.

En kuitenkaan aio ohittaa asiakysymyksiä, vaan osallistun ilmasto- ja ympäristövaliokuntaan. Omia ajatuksiani kuntapäättäjän näkökulmasta ilmastonmuutokseen kirjoitinkin edellisessä kirjoituksessani. Odotan mielenkiinnolla valiokunnassa käytävää keskustelua.

Puolueen uudistuminen on yksi päätavoite tälle puoluekokoukselle. Minusta jäsenten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen on välttämätöntä. Puolueen tulee elää paremmin ajassa ja analysoida ympäröivää maailmaa sekä tehdä siitä johtopäätöksiä, tavoitteita paremmalle elämälle. Tästä syystä kannatan puoluekokouskausien lyhentämistä. Se antaa mahdollisuuden kehittää puoluekokouskäytäntöjä ja paneutua tiettyihin asiakysymyksiin.

Puoluekokouksella on ylin valta puolueessa ja osallistujien määrän lisääminen on todellinen teko päätösvallan laajentamiseksi. Siksi puollan osallistujamäärän ("eliitin") laajentamista. Uskon myös, että tärkeimmissä asioissa yhä vähemmän pystytään pienissä piireissä asioista sopimaan, mikä sekin lisää kokouksen saliin valittujen ihmisten valtaa.

Itse olen korostanut koko ajan, etten halua mitään ennalta sovittua ratkaisua tärkeimmistä henkilövalinnoista. Puheenjohtajien (pj + 3 *vpj), puoluesihteerin ja puoluevaltuuston puheenjohtajan tulee olla parhaimpia, ei sopivimmilla alueilla asuvia. Näissäkin minulla nimiä on mielessä, mutta annan ratkaisun vielä kehkeytyä.

Kannatan myös neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestämistä puheenjohtajaa valitessa. Meillähän äänestetään jo presidenttiehdokkaasta, mutta jotenkin osalle tuntuu vieraalta ajatukselta äänestää mahdollisesta tulevasta pääministeristä. Totta kai jäsenillä pitää olla sellaisessa asiassa mahdollisuus vaikuttaa! Vaikuttaakseenhan ihmiset puolueeseen tulevat ja minä toivon, että myös jatkossa tulevat.

Tästä tulee upeaa! Asiat ja valinnat ovat aidosti auki ja puolue on jonkin uuden portailla, jota kukaan ei vielä osaa aavistaa. Vanhoille junttamiehille se on vaikeaa, minusta hieno mahdollisuus SDP:lle muuttua, kasvaa uuteen aikaan ja uuteen toimintakulttuuriin.


Ei kommentteja: