maanantaina, marraskuuta 20, 2006

Hyviä neuvottelu-uutisia talousarviosta: Lapsiperheille tulee kotipalvelua

Talousarvioneuvottelut ovat edenneen hyvässä hengessä ja nopeammassa aikataulussa kuin mitä oli suunniteltu. Niinpä meillä oli illan suussa neuvonpito, jossa arvioimme ovatko muutokset sellaisia, että budjettisopuun voisimme yhtyä. Ja olihan ne sellaisia!

Moni asia on edennyt ja parantunut. Kaikkia muutoksia emme saaneet läpi, mutta niihin on mahdollista palata tulevina vuosina. Päiväkotipuolella Ymmerstan päiväkotia ei kiirehditty, mutta Vanttila sen sijaan aikaistettiin, koska siellä on isompi tarve. Perheiden talon ajatusta pitää tehdä ensi vuonna tunnetuksi, jotta saamme sen etenemään aikataulussa. Sehän liittyy kaupungintalon ja virastotalojen suunnitelmiin, joita toki pohditaan ensi vuonnakin. Palataan siihen siis vuoden päästä.

Mutta sitten listaan siitä, mitä toteutuu:
- lapsiperheet saavat ensi vuonna kotipalvelua! Vaika työntekijämäärä onkin vaatimaton aluksi, on tämä hyvin tärkeä askel parempaan suuntaan, kun ajatellaan pienten lasten perheitä ja tilanteita, jossa apua tarvitaan.
- jatkossa vuokra-asuntoja rakennetaan keskimäärin 200 asuntoa vuodessa eli parannusta tähänkin saatiin, mutta ei ihan kaikkea.
- omatoimiseen rakentamiseen kaupunki luovuttaa tontteja 100 vuodessa, mikä sekin on enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta vähemmän kuin tavoittelimme. Uskon, että tässäkin alku on tärkein eli se, että nyt tonttitavoite on selkeä, eikä vain enää hymistelyä tyyliin "ois kiva, jos tontteja voitaisiin luovuttaa enemmän".

Muitakin perheiden kannalta hyviä muutoksia neuvotteluissa tuli: kotihoidon tuen kuntalisään tulee sisarkorotus, päivähoidon resurrseja parannetaan ja opetukseen satsataan (1% kasvu tuntiresursseihin ja oppimateriaaleihinkin lisää).

Myös vanhusten palvelutarjontaa ja harrastusmahdollisuuksia parannetaan. He saavat ohjausta ja yli 70-vuotiaat ilmaisen kuntosalikortin. Puolarmetsän sairaalaa ei pureta, vaan alueelle rakentuu ikäihmisten monipuolinen palvelukeskus. Lisärakennuksen paikka päätetään ensi keväänä.

Liikuntapuolella satsataan uimahalleihin eli todella tavallisten kaduntallaajien kuntoiluun. Leppävaaran maauimala toteutuu viimein ja uimahalleja peruskorjataan. Espoon keskuksenkin lapset saavat pukukopit ja huoltotilat urheiluipuiston laitaan.

Lisäksi neuvottelijat pääsivät sopuun siitä, että lasten kulttuuritoimintaan, Pikku-Auroran peruskorjaukseen ja työväenopiston toimintaan varataan enemmän varoja kuin alkuperäisessä esityksessä oli. Nuorisotoimikin saa kaksi uutta nuoriso-ohjaajaa.

Tässä kai suurin osa oli, kun ulkomuistista näitä kirjailen. Paperisen version saan tuloksesta saan myöhemmin.

Kyllä minusta tällaisen neuvottelutuloksen voi hyväksyä.

Ei kommentteja: