lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Fortum, Emma ja pienet kaupat

Fortum yllätti sähkön kuluttajat ja erityisesti espoolaiset kuluneella viikolla. Jos lehtiä on uskominen, se ihan vaivihkaa oli maanantaina nettisivuillaan kertonut nostavansa espoolaisten sähkön hintaan 15 %. Muille korotus on pienempi, mutta tuntuva silti. Lehdistä olemme saaneet myös lukea, että isona johtajana se osoittaa suunnan, jota muut tulevat seuraamaan.

Ja niinhän se tietysti on, että sähkön hinta tulee nousemaan pitkällä tähtäimellä. Kummallista tällä kertaa on ajankohta sillä sähköpörssissä ei nyt ole ollut nousupaineita, kun pohjoismaissa on satanut paljon ja kun vettä riittää, riittää myös sähköä.

Meidän perheelle tuolla korotuksella ei ole vaikutusta, sillä olemme kilpailuttaneet omalta osaltamme sähkömme ja tehneet määräaikaisen sähkösopimuksen edullisemman tarjouksen tehneen kanssa. Tai oikeammin selvitimme asiaa nettilaskurin kautta.

Se on kuluttajan oikeus ja niin kannattaa tehdä. Ainakin kannattaa tehdä määräaikainen sähkösopimus, jota tulee tarkistettua säännöllisin väliajoin. Vaikka kuluttaja onkin pieni nappula sähkömarkkinoilla, on silti syytä olla valpas.

Valtuusto saa tästä asiasta lisää tietoa maanantaina, kun meillä on keskustelu- ja tiedotustilaisuus, missä on myös Fortumin edustaja paikalla. Toivottavasti saamme kuulla myös pysyykö Fortum lupauksissaan, joita se antoi sähkön siirtohinnoittelusta ja kaukolämmöstä. Niitä me kuluttajat emme voi kilpailuttaa ja siksi niiden hinnan kehitys on keskeinen kysymys. Onneksi niiden osalta on olemassa myös valvontaa, jottei kiskurihinnat olisi mahdollisia.

***
WEEGEE-talon avajaisista on jo jonkin aikaa ja Emmasta alkaa kuulua kummia. Myönnän, että olen kuulunut museohankkeen epäilijöiden joukkoon, enkä ole päässyt siitä vieläkään täysin eroon varsinkin kun avajaisviikonlopun kävijämäärä ei ollutkaan huimaava. Kehittyykö Emmasta merkittävä ja kansainvälisestikin tunnettu?

Hetkittäin tunnen sen suuntaisia värinöitä, että niin siinä vielä käy. Viikolla keskustelin erään selvästi taidealaa harrastavan valtion virkamiehen kanssa, joka kertoi, että hänellä on yhä useammin asiaa Tapiolaan. Emmasta hän oli helsinkiläisenä suorastaan kateellinen!

Tänään taas oli Hesarissa juttu, kuinka Halonen ja Putin olivat yllättäen käyneet WEEGEEssä ja aikaa oli kulunut huomattavasti suunniteltua kauemmin. Se on sittekin kova juttu!

***
Kokoomus on ollut liikkeellä yhtenä korvana ja samaan aikaan he ovat Eduskunnassa esittäneet, että kauppojen aukiolo pitäisi vapauttaa täysin. Voihan olla, että kansalaisetkin sitä haluavat. Riippuu vähän, miten asiaa kysytään. Jos samaan aikaan kerrotaan, kuinka pienet lähikaupat ovat yleistyneet juuri kaupan rajoitusten vuoksi, olisiko moni enää sen jälkeen valmis tätä esitystä kannattamaan?

Minä ainakin olen vakuuttunut, ettei kauppojen aukioloon tule puuttua. Myönnän toki, että on toisinana vaikea muistaa, milloin isot marketit ovat auki ja milloin ei. Helppoa sen sijaan on muistaa, että lähikauppa on lähes aina. Meidän perheelle, jossa on kaksi lasta, eikä autoa lähikauppa on ehdoton arkielämän sujuvuuden kannalta. Emmekä me ole ainoita.

Olen toisinaan kuullut epäilyjä, etteivät pienet kaupat oikeasti ole lisääntyneet, mutta ainakin meillä Espoossa näin on käynyt. Viimeisten vuosien aikana on ainakin Kalajärvelle ja Kiloon avattu pikkukauppa. Molemmat todella kaivattuja ja tarpeellisia! Ja meille Tuomarilaan sitä edelleen toiveikkaana odotellaan.

Tässä asiassa en halua jättää kaikkea kuluttajan varaan, vaan kannatan nykyisen kaltaista pienten suosimista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Oli mukavaa kertoa iloisia uutisia siitä, että vieressä olevan Tuomarilan juna-aseman toiselle puolelle rakennetaan kauppa."

Kysyin tuolla jo aiemmin, onko tietoa, mihin ja milloin kauppa mahdollisesti tulee, mutta se on niin vanhassa viestissä, että kysyn nyt vielä uudelleen.

Olen muuten täysin samaa mieltä kanssasi Lommilasta.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Viimeisin kuva, mitä Kulovalkean alueesta olen nähnyt oli harmikseni sellainen, että kauppa siitä puuttui. Keskusteluista olen käsittänyt, että se tulee aivan aseman tuntumaan niiden Peab Seiconin uusien talojen viereen. Aikataulustakaan en tällä hetkellä osaa sanoa tarkemmin, mutta minun käsityksen mukaan hanke on jo aika pitkällä.

Anonyymi kirjoitti...

Olisi tosi hienoa, jos kauppa saataisiin. Ihmettelen vain, mihin se "mahtuu". Juna-asemalta katsottaessa ensiksi valmistuneiden talojen vasemmalla puolella on pieni kaistale talojen ja kadun välissä, mutta aika pieni. Missään suunnitelmissa, joita olen netistä etsinyt, ei löydy mitään mainintaa. Ehkä nämä ovat niin "salaisia" asioita... Löysin muuten blogisi etsiessäni kyseistä asiaa hakusanoilla.:)Mielenkiintoista luettavaa.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Palaan asiaan, kun olen saanut tarkemman selvityksen kaupasta. Kulovalkean alueesta on vuosia sitten tehty asemakaava, jota on sen jälkeen paranneltu. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikien talojen rakentamisessa on ainakin osittain poikettu tuosta kaavasta. Ja parempaan suuntaan! Siksi sen suunnitelmista on vaikea löytää tietoa ja kuvia.