maanantaina, lokakuuta 17, 2011

Politiikan sillisalaattia

Syksy on alkanut vilkkaasti. Luottamustehtävissä on ollut paljon asioita, mutta uutta ajateltavaa olen saanut myös muissa ympyröissä. Siitä myöhemmin enemmän. Kaupunginhallitus ja konsernijaosto ovat siinä mielessä haastavia luottamustoimia, että niiden asialistoilla on todellakin kaikkea mahdollista.

Tänään konsernijaostossa oli esillä mm. yksityinen HYKS Oy, ilmaston hillintään keskittyvän kuntien yhteisen yrityksen perustaminen ja joukkoliikenneasiat. HYKS Oy on saanut paljon huomiota lehdissäkin ja suunnitelma sisältää paljon selvittämättömiä asioita.

Pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyössä on erilaisia himmeleitä kuten kuntayhteistyössä yleensäkin. Meillä on HUS:n (erikoissairaanhoito) lisäksi, HSL (joukkoliikenne), HSY (mm. jäte- ja vesihuolto) ja monta pienempää toimijaa. Itse olen käsittänyt, että HSY:n tehtäviin nimenomaan kuuluu ympäristötiedon tuottaminen kuten aiemmin YTV:lle. Minulle ei ole mitenkään selvää, miksi me tarvitsisimme yhtiön hillitsemään ilmastonmuutosta! Haluavatko kunnat ryhtyä tekemään voittoa ilmastonmuutoksella?

Keskustelu kuntayhtymien kanssa on ajoittain vaikeaa ja niiden ohjaus on haastavaa. Tästä on osoituksena juuri nämä asiat: yksityis-HYKSistä ei ollut Espoolta kysytty mitään, mutta lausuimme silti. Joukkoliikenteestä olemme antaneet lausunnon HSL:lle, mutta viesti ei mennyt perille. Siksi jouduimme tänään uudelleen sanomaan, ettei linjoja saa karsia mielin määrin vaan nyt on aika käyttää espoon osalta kertynyttä ylijäämää joukkoliikenteen palveluiden ylläpitoon. Osakeyhtiön ohjaus on tätäkin hankalampaa.

Keskustelu näistä kaikista jatkuu. Ikävää vain on se, että järkevä tarkastelu tuntuu olevan lähes mahdotonta kuntauudistuksen varjojen vuoksi. Jokaista kannanottoa, näkemystä ja tekoa voidaan käyttää raskauttavana todisteena jostain jollekin missä tahansa tilanteessa.

En siis vastusta ilmastonmuutoksen hillintää enkä siitä tiedottamista. En myöskään vastusta kuntien yhteistyötä. Kannatan vain järjen käyttöä niiden ohella.

**

Ei kommentteja: