torstaina, marraskuuta 19, 2009

Arvotonta aikuisten politiikkaa

Vuosien vääntö kauppojen aukioloajoista on loppunut. Näinhän se näyttää olevan, että aina "ei" jollekin asialle tarkoittaa vain uuden kierroksen alkua. Eduskunnan enemmistö kertoi, ettei pyhällä ja yhteisellä vapaalla ole merkitystä. Tärkeintä on, että kauppa saa pyöriä mahdollisimman vapaasti. Minä en jaa tätä arvomaailmaa vaan olen pahoillani tästä.

Suuret ja laajat kaupat ovat jatkossa usein auki, pienillä ja ketterillä on mahdollisuus olla aina auki. Jälkimmäiseen lähikaupan muutokseen en usko, sillä kuluttajia ei riitä yön pimeille tunneille kuin ehkä aivan harvoissa paikoissa. Jonkin verran aukiloajat saattavat iltaan pidentyä. Pienille suotu kilpailuetu, joka aiemmin oli todellinen ja edisti konkreettisesti lähikauppojen toimintamahdollisuuksia, on nyt enää näennäinen.

En usko, että tämän jälkeen paluuta takaisin. On vain toivottava, että myös kauppiailla on mahdollisuus valita ja että me kuluttajat totumme siihen, etteivät kaikki liikkeet ole aina auki. Pienillä kauppiailla on oltava mahdollisuus lepoon ja omaan elämään.

Kuntapäättäjänä olen asiasta kiinnostunut kahdesta syystä:

1. Kaupan palveluiden verkkoa suunnitellaan kaavoittamalla. On tärkeää pystyä ennakoimaan, miten tämä muutos vaikuttaa kauppaan ja toisaalta miettiä, miten me voimme edistää toivottua kaupan kehitystä. Kyse ei siis ole luonnonvoimista, vaan palveluiden toimivuuteen ja lähipalveluiden saatavuuteen on mahdollista ja on syytä vaikuttaa.

Myönnän toki, että vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset, kuten Tuomarilan Kulovalkeassa oleva tyhjä kaupan tontti osoittaa. Kuntapäättäjinä ja kaavoittajina meidän pitää olla kärsivällisiä ja pitkäjänteisiä. Kyllä se kauppa tulee, kun jaksamme pitää tontin sille varattuna.

2. Toinen kysymys on se, miten kauppojen aukiloratkaisu vaikuttaa kuntapalveluiden kysyntään. Kasvaako ympärivuorokautisen päivähoidon tarve tai viikonloppuhoidon tarve? Ja jos näin käy, lankeaa lasku kalliimmasta hoidosta kuntien maksettavaksi ilman, että valtio näkee minkäänlaista omaa vastuuta toimistaan.

Miten pienten koululaisten elämä muuttuu? Jo nyt on toisinaan herätelty keskustelua siitä, että yksinhuoltajien alakouluikäisille lapsille tulisi tarjota ilta- ja yöhoitoa, jotta vanhemmat voivat jatkaa töissä silloinkin kun lapsi aloittaa koulun. Lapsia ja varsinkaan alakouluikäisiä lapsia ei saa jättää yksin liian pitkäksi aikaa.

Tietysti toivon, että jokaisen kaupan myyjän tai kauppiaan lapsella on toinen vanhempi luonaan silloin, kun työvuoro yöllä tai sunnuntaina on. Valitettavasti vain tosielämässä vanhempien elämän (enää ei voi puhua arjen) epäsäännöllisyyden lisääntyminen heijastuu myös lasten elämään. Eikä se muutos ole lasten edun mukainen.

Silti alkuviikosta lakimuutoksen puolesta äänestäneetkin juhlivat loppuviikosta lapsen oikeuksien päivää ja lapsen oikeuksien sopimusta. Kuka kysyi lapsilta haluavatko he enemmän lisäaikaa kaupoille vai vanhemmille ja perheille? Olisiko pitänyt?



*

4 kommenttia:

Martti Hellström kirjoitti...

Tärkeä havainto tuo työssä käyvien lasten päivähoitotarpeen kasvu

Petri Mustakallio kirjoitti...

Lähikauppoja voitaisiin tukea sillä, että mietojen alkoholijuomien myyntirajoitukset aukiolojen ensimmäisinä ja viimeisinä tunteina poistettaisiin (kauppakeskukset eivät ole silloin auki). Samoin pitäisi rajoittaa Alkon myymälöiden sijoittelua kauppakeskuksiin ja ABC-asemien kylkeen. Jos sitä ei saa tehdä, niin silloin en kyllä keksi mitään mieltä Alkon monopolinkaan säilyttämiselle.

Laura kirjoitti...

kiitos kirjoituksistasi. luin mielenkiinnolla ajatuksiasi espoon säästötoimista ja linjauksista.

olen espoossa asuva kahden pienen lapsen äiti, joka ainakin ajatteli olla vielä pitkään kotona. huoleni on kuitenkin, miten espoo leikkaa jatkuvasti pienten lasten perheiltä. ensin lähti puistoruokailu, sen jälkeen tuli kuntalisän rajoitukset ja nyt karsitaan avoimesta toiminnasta! tämä on aiheuttanut ihmetystä monessa meissä espoolaisessa äidissä varsinkin, kun espoon sivuilta pomppaa silmiini slogan: avoin espoo! onko säästöt niin suuria, mitä näistä leikkauksista tulee? ja miten minä ja muut äidit voimme puolustautua ja ottaa kantaa tehtäviin linjanvetoihin?

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Hei Laura,

Kiitos palautteesta! Kun taloudellinen tilanne on vaikea niin vähän kaikesta on jouduttu supistamaan. Ei vain pienten lasten perheiden palveluista, vaikka se ei lohdutakaan. Päin vastoin.

Kantaa kannattaa ottaa mahdollisimman monessa paikassa ja nostaa esiin epäkohtia. Ja tuosta avoimesta ei tosiaankaan ole tarkoitus karsia. Se nousi myös esille talousarvioneuvotteluissa ja siitä on oma merkintänsä sopimuksessa.

On helpompaa tehdä työtä näiden asioiden eteen, kun saa toisinaan palautetta siitä, että on oikeasti oikealla asialla.