sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Suositaan pieniä

Lähikauppa on sujuvan arjen kivijalka. Perheemme sai hyvän muistutuksen tästä viime keväänä, kun oma lähikauppamme Kirstintiellä oli muutaman viikon remontin vuoksi kiinni. Samaan aikaan Petri vaihtoi työpaikkaa, eikä hänellä olekaan enää työmatkan varrella kauppaa. Lapsiperheessä aina jokin tarpeellinen on loppu ja se pitäisi voida hankkia kätevästi ja nopeasti.

Nyt sunnuntaina on pitkästä aikaa ensimmäinen sunnuntai, kun suuret kaupat eivät enää saa olla auki. Pienet lähikaupat taas voivat olla auki kesät talvet joka päivä. Laki antaa näin pienille kaupoille kilpailuedun ja parantaa niiden toimintamahdollisuuksia. Uusia lähikauppoja onkin syntynyt viime vuosina.

Tätä kehitystä ei tulisi vaarantaa ja siksi kansanedustajien pitäisi pitää näppinsä irti aukioloaikalaista. On ihan turhaa puhetta, että säännökset ovat muka liian monimutkaisia. Mielenkiintoista muuten, että kauppjen aukioloa säädellään lähes kaikissa maissa.

Erikoiskaupan puolella vapauttamisesta ei olla lainkaan innostuneita. Isoissa liikekeskuksissa sunnuntaikaupan vapauttaminen voisi olla kallis pakkopaita, sillä keskukset vaativat kaikkia liikkeitään olemaan auki. Sunnuntaityö on kallista, eikä tuota kuitenkaan riittävästi. Pahimillaan siis sunnuntaikauppa voisi nostaa hintoja tai aiheuttaa konkursseja.

Itse olen yrittänyt edistää uuden kaupan syntymistä Tuomarilan aseman läheisyyteen rakentuvalle uudelle Kulovalkean asuinalueelle. Asemakaavan muutos kaupan paikasta on valmisteilla, mutta harmikseni hanke ei ole edennyt, koska kauppaliike ja maanomistaja eivät ole päässeet sopimukseen tontin hinnasta. Uskon kuitenkin, että kauppa aikanaan tulee.

Kuntapäättäjä ei voi pakottaa maanomistajaa myymään, eikä kauppaliikettä perustamaan yritystä. Asemakaavoituksella kuitenkin luodaan edellytyksiä toimivalle arjelle luomalla mahdollisuuksia lähipalveluille. Kulovalkeankin alueella on tärkeää pitää kiinni kaavasuunnitelmasta, eikä lähteä heti muuttamaan varausta muuhun.

Isoilla kauppakeskittymillä on laajat vaikutukset lähipalveluihin, siksi niiden sijoittamisessa pitää olla tarkkana. Espoon keskuksen kaupalliset palvelut paranevat radikaalisti, kun Entresse avautuu. Se on hyvä, sillä kauppakeskuksen sijainti on erinomainen.

Sen sijaan en ole lainkaan pahoillani, että Lommilan hypermarkethanke on juuttunut suunnittelijoiden pöydälle. Se perustuisi yksityisautoiluun ja olisi uhka keskuksen muille kehittymässä oleville palveluille. Juuri tästä syystä asemakaavoituksen yhteydessä onkin arvioitava hankkeiden sosiaalisia vaikutuksia.

Espoon valtuusto teki valtuustosopimuksen kauden alussa. Siinä sovimme monista tärkeistä asioista, joita oli tarkoitus toteuttaa tällä vaalikaudella. Lähes kaikki sovittu on myös tehty, mutta lähipalvelusuunnitelmaa emme ole saaneet aikaiseksi. Itse olen sitä kiirehtinyt, mutta virkamieskunta on ollut tahmeaa. Asia on jäänyt kai pinon alimmaiseksi.

Siinä onkin yksi syy pyrkiä jatkamaan tehtyä työtä.


Tavoitteena perheille ja lapsille parempi Espoo.
Lapsille hyvä kaupunki on hyvä meille kaikille!


Jaana Leppäkorpi
- huolenpitoa huomisen Espoosta

Ei kommentteja: