keskiviikkona, elokuuta 27, 2008

Espoo 550 ja silta

Espoon 550-vuotisjuhlaa ja Espoo-päivää juhlistettiin tänään avaamalla uusi silta Kannusilta. Tilaisuus oli juhlallinen ja iloinen. Silta on poikkeuksellinen koko maassa: se on ensimmäinen holvisilta viiteenkymmeneen vuoteen, mikä maahamme on rakennettu.

Espoon juhlavuoden teema on ollut silta. Tavoitteena on ollut sillan tavoin yhdistää mennyttä nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Ja rakentaa yhteisöllisyyden siltaa espoolaisten ihmisten välille. Erilaiset tapahtumat ovat tarjonneet mahdollisuuden tutustua paremmin omaan kaupunkiin ja kohdata ihmisiä, tulla tutuksi. Nämä tapahtumat jatkuvat tällä viikolla ja loppuvuonna.

Sillan avajaisissa piispa Heikka toivoi Kannusillan rakentavan siltoja meidän ihmisten välille. Hän toivoi meidän kaikkien olevan sillanrakentajia, yhteisöllisyyden ja välittämisen tekijöitä. Sillanrakentajien vastakohta on syrjäytyminen ja eristäytyminen, jota meidän pitäisi ehkäistä.

Viikko on ollut juhlallinen ja liikuttavakin. Silmänurkkani kostuvat tunnetusti herkästi.

Omaa espoolaisuuttani olen ehtinyt pohtia vain hieman. On hienoa, että espoolaiseksi voi tulla muuttamalla Espooseen, sitä ei tarvitse todistella, eikä sitä tarvitse ansaita. Olen muualta tullut ja minut on otettu lämpimästi vastaan. Arvostan yhä sitä ja toivon myös muiden tuntevan itsensä yhtä tervetulleeksi.

Omasta espoolaisuudestani kertoo jotain myös se, kuinka herkästi sitä tulee puolustettua Espoota ja tekemiämme päätöksiä. On turhauttavaa se, kuinka huonosti Espoota tunnetaan, vaikka kaikilla siitä oma mielipiteensä onkin.

Tällä viikolla ärsyttävimmistä ja asiantuntemattomimmista kommenteista on vastannut entinen espoolainen ja nykyinen pääministerimme. Ei Vihdin hajarakentamista ja suunnitelmia rakentaa keskelle peltoa jättimäinen Ideapark voi perustella Espoon kaupunkirakenteella.

Olen elänyt uskomattomia vuosia Espoossa ja viihtynyt hyvin, kotiutunut. Jo se on hyvä syy juhlia.

Onnea kaikille meille espoolaisille!

Ei kommentteja: