keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Hallitus keskituloisten perheiden kukkarolla

Ennen viime eduskuntavaaleja oltiin Kokoomuksen taholta tomerasti vaatimassa lapsilisien sitomista indeksiin. Ei saada indeksiin lapsilisiä, mutta saadaanpa edes päivähoitomaksut. Alkajaisiksi hallitus aikoo nostaa päivähoidon ylimmän maksun 200 eurosta 233 euroon.

Valtaosa meistä espoolaisista lapsiperheistä on päivähoidon enimmäismaksuluokassa. Käsite "ylin maksuluokka" kuulostaa turhan elitistiseltä, sillä tulorajojen mataluuden vuoksi tavallinen kahden kokopäivätyössä käyvän huoltajan perhe saa lähes poikkeuksetta kunnian kuulua siihen.

Internetistä löytää googlettamalla ihmeellisiä asioita. Hakusanalla "päivähoitomaksujen" löytyi useita artikkeleja, joissa kokoomuslaiset valtakunnan ja Espoon poliitikot paheksuivat edellisen hallituksen Keskustalaisen ministeri Hannes Mannisen ehdotuksia päivähoitomaksujen korotuksista ylimmissä maksuluokissa. Edellisessä hallituksessa Keskustan hallituskumppanilla oli halua ja kykyä estää korotukset, nykyisessä näemmä ei.

Esimerkiksi Kokoomuksen silloinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen jyrisi (Verkkouutiset 10.6.2003) Mannisen korotusehdotusten "osoittavat tietämättömyyttä perheiden nykyarjesta" ja sanoi "moninkertaisen progression romuttavan työnteon kannattavuutta ja mahdollisuuksia tulla toimeen omilla palkkatuloilla". Silloinen hallitus sentään kevensi pieni- ja keskituloisten palkansaajien verotusta, jotta työnteko olisi kannattavampaa. Nykyinen hallitus ei ole palkansaajaväestöä muistanut muilla kuin verojen ja maksujen korotuksilla.

On sinänsä vanhastaan selvää, ettei Keskustapuolueelta ole koskaan ole palkansaajaväestölle ollut tarjolla muuta kuin maksajan roolia. Sen sijaan Kokoomukselta, joka ennen viime eduskuntavaaleja kosiskeli varsinkin kuntapuolen toimihenkilönaisia, odottaisi edes vähän parempaa katetta puheilleen ja ymmärrystä lapsiperheiden tilanteesta.

Useinhan juuri pienten lasten perheet ovat taloudellisesti tiukoilla myös sen vuoksi, että asuminen on niin kallista. Asumisen hinnan nousu yhdessä maksujen nousun kanssa edellyttää yhä useammalta perheeltä yhä tarkemman euron elämää.


Jaana Leppäkorpi
Kaupunginvaltuutettu
Tuomarila


Kirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 23.4.2008

3 kommenttia:

laura kirjoitti...

Hyvä teksti ja tärkeä aihe. Kai vastaat siihen Suvi Aherton seuraavaan Länsiväylään laatimaan "porvarihallitus on pienituloisen paras kaveri" - vastineeseen?? Se oli niin tekemällä tehtyä tarkoitushakuista kokoomussuitsutusta, että melkein nauratti. Mustakin siis näyttää valkealta kun oikein yrittää :)

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Kiitos! Pitänee ensiksi katsoa tuleeko muita vastauksia.

Sunnuntain Hesarissa oli hyvä juttu siitä, kuinka lapsilisät ovat jääneet jälkeen ja kaipaisivat kunnollista tasokorotusta. Jos niiden ostovoimasta haluttaisiin huolehtia, pitäisi ensimmäisen lapsen lapsilisää nostaa n. 50 % eli 50 euroa!

Tätä kokoomus myös lupasi ennen vaaleja, mutta sitoikin nyt maksut indeksiin!

Lapsilisät ovat yksi keskeinen osoitus sosiaaliturvajärjestelmämme universaalisuudesta, siitä, että hyvinvointiyhteiskunta huolehtii kaikista. Niiden tavoitteena on tasata yleensä eroja lapsellisten ja lapsettomien perheiden välillä, ei auttaa vain erityistilanteessa olevia.

Lapsiperheellisenähän me tiedetän, että lapsista tulee oikeasti menoja paljon, vaikkei ylellisyyttä haluaisi heille tarjotakaan.
- Tämä ajattelu murentuu nyt, kun kaikille kuuluvien lapsilisien tasosta ei huolehdita.

Keskituloisille sinnittelijöille hallitus näyttää tarjoavan vain maksajan roolia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla me maksamme itsemme kipeäksi asumisesta ja nyt vielä kaikki muutkin hinnat nousevat. Hitusen normaalia korkeammat palkankorotukset ovat menneet jo useampaan kertaan, mutta silti korotetaan vielä maksujakin eikä vain kerran, vaan säännöllisesti jatkossa.

Todella erikoista sosiaalista politiikkaa tämä porvarihallituksen linja.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Näkyi olleen ns. viran puolesta kirjoitettu vastine:

http://www.kokoomus.fi/eduskuntaryhma/eduskuntaryhman_organisaatio/ryhmakanslia/