tiistaina, maaliskuuta 11, 2008

Teoista syntyy uskottavuutta

Espoon keskuksen asukkaiden keskuudessa aseman kunto on ollut pitkään yhteinen ja jatkuva murheen aihe. Myös erilaisissa kyselyissä Espoon asema ja sen kunto ovat asioita, jotka eniten harmittavat kaikkia espoolaisia.

Espoon asema on ikään kuin eteinen, mihin moni vieras ensimmäisenä astuu tullessaan Espoon kaupungin hallinnolliseen keskukseen. Aseman kunnon perusteella asukas, vierailija tai yhteistyökumppani muodostaa käsityksensä koko Espoon kaupungista, siksi asema on saatava arvoiseensa kuntoon.

Näistä syistä Keski-Espoon demarit tempaisivat lauantaina 1.3. aamupäivällä ja siivosimme aseman roskista. Saimme tempauksesta palautetta, joka on harvinaislaatuista politiikan parissa. Eräs monilapsisen perheen äiti totesi toimintamme olevan parasta, mitä on koskaan politiikassa mukana olevien nähnyt tekevän. Moni kansalainen jakaa varmasti hänen ajatuksensa.

Yllättävän moni ohikulkija pysähtyi oma-aloitteisesti keskustelemaan aseman kunnosta, sen parannustarpeista ja muistakin ajankohtaisista kysymyksistä. Tämä herättää pohtimaan, miten ja milloin politiikassa mukana olevat ovat helpoimmin lähestyttäviä ja mistä syystä. Tuntuu, että konkreettisen toiminnan kautta kunnallispolitiikassa aktiivisesti toimiva on helpommin kohdattavissa ja uskottavampi. Vastaanotto tuskin olisi ollut yhtä hieno, jos olisimme olleet asemalla jakamassa vain esitteitä ja lentolehtistä, missä olisimme vaatineet samoja asioita kuin nyt.

Konkreettinen toiminta avaa myös silmiä. Jokainen yhdistyksemme jäsen kulkee kyseisellä sillalla usein, mutta harjan varressa roskan määrän huomasi selvemmin kuin koskaan. Työn tohinassa syntyi myös esityksiä, joita on syytä viedä eteenpäin. Huomasimme kuinka vähän sillalla on roskakoreja tai tuhkakuppeja.

Espoon asema on tyypillinen esimerkki siitä, kuinka huono kunnossapito synnyttää välipitämättömyyttä. Roskat makaavat maassa usein monta päivää, sillan ikkunat ovat pesemättömiä, eikä seinillä olleita piirustuksia ole poistettu. Nyt kun asemaa ollaan kunnostamassa, on tärkeää, että kiinteistönhuoltoon panostetaan.

Omalla tempauksellaan Keski-Espoon demarit halusivat nostaa esiin myös asukkaiden ja meidän jokaisen oman vastuun lähiympäristömme viihtyisyydestä. Kun tulevaisuudessa asemasta huolehditaan paremmin, se toivottavasti vaikuttaa myös roskaamiseen. Negatiivinen kehä muuttuu positiiviseksi ja aseman ilme pysyy parempana kuin koskaan.

Yhdessä tekeminen vahvistaa myös yhdistyksessä toimivien jäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta. On erilaista olla ja puhua asioista ilman kokouksissa olevaa asialistaa. Keskustelu on vapaampaa kuin pöydän ympärillä. Politiikan pitää olla myös toisinaan hauskaa. Puolueosastossa pitää olla hyvä tunnelma, jotta syntyy ideoita ja mukavaa toimintaa. Saimme tempauksesta uutta voimaa ja intoa tehdä yhdessä työtä oman alueemme parhaaksi. Yhteinen työ toi hyvää mieltä myös osallistujille.

Keskustelussa puolueen jäsenten vaikutusmahdollisuuksista on liian vähän kiinnitetty huomiota paikalliseen toimintaan. Kunnissa tehdään suurin osa päätöksistä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien viihtymiseen, arjen sujuvuuteen ja hyvinvointiin. Tähän työhön puolueen, puolueosastojen ja meidän jokaisen tulisi houkutella uusia toimijoita erilaisin keinoin näkymällä ihmisten parissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvää toimintaa, juuri tällaista tarvitaan enemmän.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Kiitos! Tarkoituksemme onkin jatkaa ja keksiä uusia tempauksia. Otamme myös hyviä ideoita mielellämme vastaan!